Танев иска полицейски блокади на училища и квартали заради дрога

Общество

31-03-2015, 06:04

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

1662 случая на физическа агресия имарегистрирани у нас през .м.г.

Полицията да блокира отделни квартали и училища, за да хване дилърите на дрога. Тази идея изложи  министърът на образованието проф. Тодор Танев, който представи темата за насилието в училище, пише в. "24 часа".

Полицейските акции били инструмент на нулевата толерантност, която използвал срещу дрогата преди 20 г. тогавашният кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани. Тя създаде дискомфорт на дилърите и те се изнизаха от града, направиха го по-добро място за живеене, обясни министърът. Според него шансът предложението да бъде прието от МВР не е голям, но той  

бил длъжен да генерира идеи.

“Дрога се разпространява с главоломни темпове. Контрол не съществува. Във всеки клас знаят децата, които употребяват някаква форма. Всички си затваряме очите за това, което се случва с дрогата”, коментира още проф. Танев.

В момента училищата у нас са 2564. Случаите на физическа агресия между ученици за последната година са 1662, обяви министърът. С бюрократични мерки насилието нямало как да бъде преборено, разчитал на новата работна група с екипа на министър Румяна Бъчварова.

Авторитети като футболни звезди, актьори и родители ще се канят на възпитателни разговори

в училище, за да убеждават децата, че не може да посягат или да обиждат учител. “Спусъка ще натисне министерството, поел съм го като лична отговорност”, каза професорът.

От началото на годината досега спрямо миналата вербалният тормоз се е увеличил с 460%, психическият - с 280%, физическата агресия - със 174% , а виртуалният тормоз - със 130%, допълни зам.-министърката Ваня Кастрева.

За тази учебна година вече има 4117 случая на агресия между ученици. В други 310 инцидента насилието е от ученици и/или родители над учители, а в 92 - от учители или родители над деца. Стартира проверка по прилагане на механизма за противодействие на училищния тормоз в София, Разград и Търговище. МОН открива фейсбук страница, за да популяризира добрите си практики.

Междувременно стана ясно, че само 9 вуза са поикали увеличение на някои такси за обучение. То е за отделни специалности и със суми до 20 лв., показа проектопостановление на МС.

 

Професорът: Ще си отида, ако аз съм пречка за коалицията

 “Аз съм равноотдалечен от всички или равноприближен на всички партии. Не ме считайте непременно за министър на Софийския университет, не съм направил нищо специално за нито един университет, а всичко за всички, колкото мога. Както и не съм обслужващ която и да е политическа централа.” Така министърът на образованието проф. Тодор Танев реагира на въпросите за критика към работата му от страна на Реформаторския блок.

Той щял да се срещне утре с хора от блока и да разбере. “Искам коалицията да бъде стабилна, искам да работи и ако това по някакъв начин стигне дотам, че аз му преча, отивам си заради правителството на България, а не заради някои хора, които считат образованието като разменна монета”, допълни той. Припомни още, че е създал Гражданския съвет на Реформаторския блок, но никога не си е и помислял да бъде в политическа партия.

Докато аз съществувам, образованието на българските деца - доколкото в момента отговарям за него като министър, няма да бъде разменна монета в политически щения, обобщи проф. Танев.