Въвежда се ограничение на скоростта от 90 км/ч по най-тежките участъци от автомагистралите

Общество

30-03-2015, 13:37

Снимка:

БНТ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Мярката влиза в сила от 1 април

Въведохме ограничаване на скоростта от 90 км/ч от 1 април с цел да обезопасим движението на най-тежките участъци от автомагистралите, на които има неравности, тъй като в последно време зачестиха инцидентите поради несъобразена скорост. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, предаде „Фокус”.
Министерството е предприело съвместни действия с екипите на полицията. Допълнителни патрули ще осигуряват безопасното преминаване, докато шофьорите свикнат, че в тези участъци ще трябва да се кара и да се спазва ограничението от 90 км/ч.

Павлова уточни, че в момента на областните пътни управления е възложено изработването на допълнителни табели, като такива ще има не само за ограничената скорост, но и за неравности по пътя.

„Най-добрият вариант е да ремонтираме проблемните участъци, но необходимите средства за най-тежкия участък около 67 км на автомагистрала „Тракия” и след това за област Пазарджик са 70 млн. лева и то само за рехабилитация, а не цялостно възстановяване на платното”, обясни министърът.

По думите на Лиляна Павлова участъкът, който е най-критичен на магистрала „Хемус” в отсечката Шумен-Белокопитово, е около 30 км, където са необходими допълнителни 30 млн. лева само за да се изравнят неравностите на пътя.

„Тези 100 млн. лева ги нямаме предвидени в бюджета, тъй като цялостният бюджет за текущ ремонт на пътя, включително зимно, варира около 50-70 млн. лева, обясни Павлова и добави, че в периода май-юни ще се прави по-сериозно изкърпване на участъци, но средства за цялостна рехабилитация към този момент няма.