Над 4000 са случаите на агресия в училище

Общество

30-03-2015, 13:06

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Трябват ударни мерки срещу разпространението на наркотици в училище, отсече министър Танев

Трябват ударни мерки срещу разпространението на наркотици в училище. Това заяви на пресконференция министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, предаде репортер на Bulgariautre. Според министъра много по-малко се говори за дрогата, отколкото за насилието, а тя се разпространява главоломно по училищата. Министерството обмисляло „екзотична мярка” срещу разпространението и употребата на наркотици. Все още не се знае какво точно ще предвижда тя, но вероятно ще бъде с участието на полиция.

Той отчете, че над 4000 са регистрираните случаи на агресия в училище от началото на учебната 2014/2015 г. досега. 1662 са случаите на физическа агресия, 1603 – на вербална агресия, а 256 са случаите на неадресирана агресия или вандализъм. Регистрирани са близо 500 случая на психологически тормоз, около 250 случая на противообществени прояви и 50 случая на виртуален тормоз. Най-голям процент от тези случаи са между ученици – 4117 случая, а 310 са случаите на агресия от ученици или родители над учители. Регистрирани са и 92 случая на агресия от страна на учители над родители или деца.

Все пак министър Танев категорично отхвърли възможността за наказание на деца.

Според министъра, във възпитанието на децата трябва да участват не само учителите. „Имат роля и авторитет – дали са футболни звезди, дали е прожектиране на филма „На учителя с любов”, дали са родителите”, посочи той.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че следва да проявим нулева толерантност към агресията в училище. „Нашата идея е да има електронен регистър на всички регистрирани случаи на агресия”, добави тя.

По думите й в над 80 % от училищата има подаден един или друг сигнал на агресия. Най-много регистрирани случаи на агресия има в училищата в София, а най-малко – в Смолян.

„Агресията в училище е огледален образ на агресията извън него. Децата повтарят моделите, на които стават свидетели в семейството, във виртуалното пространство и на улицата”, посочи Кастрева. Според него, поради тази причина мерките срещу агресията в училищата трябва да бъдат координирани и с други институции. „Ще започнем с обратна информация по отношение на проведените квалификации на учителите. Ще усъвършенстваме инструментариума, касаещ прилагане на механизма за училищния тормоз”, увери Ваня Кастрева.

„В момента МОН работи съвместно с други ведомства, за да се намерят дългосрочни решения на проблема. Разчитам много на съвместната работна група с Министерство на вътрешните работи, като утре ще има среща с Румяна Бъчварова”, поясни Тодор Танев.

Той се ангажира до един месец да бъде организирана голяма конференция, посветена именно на въпроса за насилието в училищата, където да се обсъдят конкретни мерки. До няколко дни пък ще бъде изготвен анализ на данните за досегашните случаи на агресия, а до един месец работната група между МОН и МВР ще предложи два пакета от мерки – спешни и дълготрайни.

На пресконференцията стана ясно, че Министерството на образованието и науката ще има официална страница във Фейсбук. Функциите й ще са свързани с това да бъде отразена дейността на МОН, работата на учители, иновации в науката, образователни форуми и събития. Страницата ще струва 0 лева на бюджета на министерството и ще се поддържа от МОН и студенти отличници.

В коментар на твърденията, че Реформаторският блок е недоволен от работата му, министър Танев заяви: „Единствената причина да се иска някакво оттегляне и оставка би било сериозна степен на неизпълнение на програма и то трябва да дойде от Министерски съвет. Възможно е да има такова нещо, ще го проуча и ще си говорим”.

Той обясни още, че след разпускането на Гражданския съвет на Реформаторския блок вече може да се счита за еднакво отдалечен от всички партии в управляващата коалиция. „Докато аз съществувам, образованието на децата няма да бъде разменна монета в политически щения. Искам коалицията да бъде стабилна и правителството да работи”, добави той.