Криминализирането на укриването на осигурителни вноски дава резултати

251 млн. лв. повече са постъпленията от началото на годината

Около 251 млн. лева повече спрямо същия период за миналата година са събрани за пенсионното, здравното и допълнителното задължително пенсионно осигуряване от началото на 2015 г. досега, съобщиха от КНСБ. Ефектът, според Министерство на финансите, се дължи и на действащото от началото на годината криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски.

Това е една от мерките „на входа“ на социално-осигурителната система, за реализирането на които КНСБ отдавна се бори, така че да се стабилизират публичните финанси, в т.ч. тези на Държавното обществено осигуряване, и да се ограничи сивата икономика. Крайната цел е създаването на повече възможности за постъпателно повишаване на пенсиите на българските граждани. В резултат на непреклонната настойчивост на КНСБ тази мярка се превърна в нормативен текст в хода на бюджетната процедура за 2015 г.

Няма съмнение, че стриктното следване на законовите норми и изпълнението на задълженията за коректно и навременно внасяне на осигурителни вноски върху действителните доходи на осигурените лица е основен механизъм за гарантиране на конституционните права на българските граждани в сферата на социалната защита. Постигането на тази цел се улесни чрез приемането на специализираната норма на закона, каквато е криминализирането на осигурителната измама, но то трябва да бъде съпътствано и от активен и ефективен контрол от страна на оторизираните за целта органи, твърдят още от синдиката.