Доходност: от ДЦК към 2%, от депозит - под 2%, от облигации - около 4%

Портфейл

30-03-2015, 08:30

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Какво да правите с парите си според финансовите експерти?

Имате свободен финансов ресурс, а банковите лихви падат, някои до под 1,8%. Доларът и еврото са в игра за надмощие. Имотният пазар бавно се събужда от кризата, а златото - не инвестиционното, няма къде да се съхранява.

Какви са тогава вариантите за избор? Те зависят от размера на сумата, която можете и искате да инвестирате, от времето, за тя няма да ви трябва за ежедневните нужди.

И най-вече от размера на загубата, която можете да понесете, без тя да наруши финансовото равновесие и дори да донесе фалит. Това са обобщените съвети на експерти, до които „24 часа” се допита.

Вариант едно. Държавни ценни книжа

Хит от края на 2014 г. са 10-годишните американски държавни ценни книжа. Брокерите ги определят като “актив-убежище”. Доходността им обаче вече тръгна надолу - от 2,17% през декември 2014 г., в началото на 2015 г. тя се е върнала до 2%. Анализаторите са предпазливи в прогнозите си. И разделени на две за посоката. Едни смятат, че възвръщаемостта по тях ще финишира 2015 г. при 3%, а други обратното - че ще падне до 1,88%

Въпреки спада те остават предпочитани в сравнение с книжата на други държави. Доходността по 10 - годишните японски ДЦК се движи около 0,28%, а тази от 10-годишните германски облигации - до 0,44%. Може да се купят и книжа от новия български дълг, но на вторичния пазар, т.е. от банки, които са ги придобили. Всяка от тях ще определя условията.

Експертите съветват хората, които избераттози вариант, да предпочетат книжата на държави с висок кредитен рейтинг и ниски рискови премии. Те смятат още, че най-малки са колебанията в доходността, а оттам и рисковете при 10 годишни книжа - не случайно тяхната доходност определя лихвите по ипотеките. И още един съвет- притежателите на дългосрочни ДЦК да следят реалната доходност на 5-годишните. Т.е. да следят разликата между номиналната доходност и инфлацията. Причините- когато реалната доходност стане отрицателна, централните банки често вдигат лихви. 

Вариант две. Облигации/ корпоративни книжа

Който избере да влага в тях, привлечен от около 4-5% доходност, е добре да следи лихвените нива, защото те, и цените на облигациите се движат в противоположни посоки- когато лихвите растат, цените на облигациите падат. Най-силно е това влияние при дългосрочните облигации с фиксиран купон. Има специален термин- дюрация, която мери чувствителността на облигацията към промените в лихвените проценти. Така, ако дадена облигация има дюрация пет (което означава падеж след 6 години) при покачване на лихвените нива с 1% и непроменени други фактори, цената ѝ ще падне с 5%. 

Вариант три. Инвестиционен портфейл

Това означава балансирано разпределение на свободните суми към различни инструменти, сектори, държави и валути. Предимството е, че временни загуби от един инструмент, се покриват от печалбите по друг. Нещо повече, тъй като покачването на лихвени нива в дадена икономика като правило засилва нейната валута. Така, който е обърнал инвестиция от евро в долари, може да загуби от облигации, но да спечели от валутния курс. Общото правило при портфейлите е в него да има облигации с по-скорошен падеж, които са по-защитени -

защото дори да има временен спад в цената им, те могат да бъдат държани до падеж. За това време, държателите им получават купонни плащания, а цената на облигацията е много вероятно да се доближи до 100 към датата на падежа. Друга част от парите е добре да се вложат в облигации с плаващ купон, които не зависят от лихвените движения. Трета сума от предназначената за инвестиране, може да се насочи към взаимен фонд - самият той инвестира в краткосрочни дългови ценни книжа- например американски държавни облигации.

Има още едно препоръчвано условие - задължително хеджиране на риска, казват експертите. Това означава, ако инвестирате в облигации, едновременно да направите инвестиця и в други финансови инструменти, които са в обратна корелация с пазара на облигации.

Подобен инструмент например е ProShares Short High Yield ETF. Представянето му е противоположно на Markit iBoxx $ Liquid High Yield Index, който влага в ликвидни облигации с неинвестиционен кредитен рейтинг, деноминирани в щатски долари.

Има и общи съвети, които препоръчват определено поведение в зависимост от размера на свободната сума, за която се търси инвестиционно решение. Експертите например съветват, ако имате кредит, първо да бъде погасен той, за да се спечели от лихви.

Ако размерът на свободните пари е до 5000 лв., съветът е да се направи “авариен фонд” за непредвидени случаи, напр. уволнение, под формата на депозит в банка- той е нискорисков, защото е под защита от гаранционния фонд и е бързоликвиден. За свободни пари до и над 20 000 лв. може да се търсят и дългосрочни инвестиции, като купуването на акции от взаимен фонд със среден рисков профил и средна доходност. Такива фондове инвестират предимно на паричния пазар и в облигации на различни общини и компании.

Бончо Иванов, Портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт: Инвестицията не е лотария, затова внимателно, но и без паника

- Сравнете, моля, алтернативи- депозит и инвестиция в ценни книжа по три критерия - време за блокиране на инвестиционната сума, доходност и риск, г-н Иванов?

- При такъв тип сравнение всичко ще бъде условно. Най-близко до депозитите биха се наредили краткосрочните дългови ценни книжа, при които на падежа държателят следва да получи номинала на ценната книга и дължимата натрупана лихва до съответния момент. Но към това трябва да добавим, че има различна степен на риск при отделните емисии дълг. Така най-ниско рисковите ценни книжа в икономиката на една страна следва да са държавните ценни книжа.

В сегашната обстановка на сериозни монетарни стимули, при които парите целенасочено са “евтини”, такива ценни книжа биха носили сравнително ниска доходност, като в зависимост от тяхната дължина до падежа може да ви се наложи дори да плащате за това, че ги притежавате.

Такъв е случаят с германските държавни ценни книжа. От тук условно бихме казали, че следва да се насочите към инструменти с по-дълъг матуритет и/или такива с по-голяма несигурност в представянето им в своеобразната йерархична стълбица на риска. В това отношение фокусът ви би се отместил към корпоративните ценни книжа и в частност към дялови активи. В последните години този вид активи се представят повече от задоволително, водени от програмите за “улеснение” на икономиките, които генерират очаквания за представянето на компаниите. Но трябва да имаме предвид, че този клас активи носи и по-висок риск.

При инвестиране в споменатите по-горе инструменти е необходимо да имате сравнително добри познания и/или да имате професионален консултант. В това отношение алтернатива биха били инвестициите в КИС - колективни инвестиционни схеми, познати като взаимни фондове. Този вид инструмент би ви дал бърз и ликвиден достъп до широка база от финансови инструменти, обединени в една инвестиция. Взаимните фондове предлагат и диверсификация на инвестираните пари, което води до редуциране на риска. При тях все пак трябва да имате определен хоризонт на държане на инвестицията и да подберете фонд спрямо вашия рисков профил.

- На кои въпроси да си отговори всеки, преди да влага пари? Кога да решава сам или кого да търси?

- Условно казано, всеки може да придобие умения да инвестира парите си, както всеки може да инвестира време да стане например стоматолог, инженер или юрист. В случай че нямате такава възможност, то е препоръчително да потърсите професионално мнение. В Щатите например има професия “финансов планьор”, който би помогнал в тази ситуация, но в България този вид услуга тепърва навлиза. Ние, българите, обикновено обсъждаме подобни въпроси с наши финансово ерудирани близки, приятели и познати, както и обслужващите ни банкови служители.

Добре е да знаем, че в такива случаи можем да се обърнем към компании, които професионално се занимават с управление на активи и инвестиционно консултиране. Дружествата, управляващи взаимни фондове, са такъв пример. Заедно с подобни консултанти е необходимо да уточните какъв е вашият хоризонт на инвестиране, каква очаквана доходност целите, каква сума можете да заделяте от вашия бюджет за инвестиции, как бихте реагирали на и как би ви се отразила евентуална загуба в определени граници от инвестицията, каква ликвидност на инвестицията желаете и други важни въпроси. Ако все пак се чувствате в свои води относно управлението на вашите пари, може да използвате инвестиционен посредник, вкл. и банки, които да ви партнират при закупуването и съхранението на ценни книжа.