Нивата на реките в цялата страна се повишават, предупреждават от министерството

Снеготопенето и продължаващите през следващите дни валежи създават предпоставки за значителни повишения на речните нива

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) утре преди обяд ще е без валежи. След обяд на места в западната половина от страната ще превали слаб дъжд, с количества 1-3 л/кв.м.

През нощта ще превалява и в източните райони – между 1-5 л/кв.м. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. Във вторник сутринта все още на отделни места в източните райони ще има валежи. Количествата ще са 1-3 л/кв.м.

В сряда на места, главно в Северна България ще превали слаб дъжд, с количества 1-7 л/кв.м. Водното количество на наблюдаваните реки в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. През последното денонощие са отчетени значителни повишения на речните нива в цялата страна.

Дунавски басейн - в по-голямата част от басейна са отчетени понижения на водните нива в реките. По – значителни повишения са отчетени: р. Огоста при Мизия с + 77 см, р. Искър при с. Ореховица с + 74 см, р. Вит при Търнене с + 40 см, р. Осъм при с Изгрев с + 16 см;

Черноморски басейн: нивата на всички наблюдавани реки в басейна са се повишили с до +166 см (р. Факийска при с. Зидарово);

Източнобеломорски басейн - в по-голямата част от басейна са отчетени понижения на водните нива в реките. Повишения са отчетени, както следва: р. Марица при Първомай с + 49 см, р. Сазлийка пре Гълъбово + 22 см, р. Харманлийска при Харманли с + 100 см, р. Марица при Харманли с + 66 см, р. Марица при Свиленград с + 43 см;

Западнобеломорски басейн - в по-голямата част от басейна са отчетени понижения на водните нива в реките. Повишения са отчетени: р. Струма при Кресненско ханче с + 54 см, р. Лебница при с. Лебница с + 32 см, р. Струмешница при с. Струмешница с + 18 см;
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и през следващите 1-2 денонощия, вследствие на високите температури, довеждащи до снеготопене, прогнозирани валежи, които на местата с неразтопена снежна покривка допринасят за интензивното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките, са възможни значителни повишения на речните нива в цялата страна:

Дунавски басейн: очаквани повишения от прогнозирани валежи от дъжд в горните и средни течения на реките: р. Ерма, р. Нишава, р. Тимок, р. Делейнска, р. Тополовец, р. Войнишка, р.Витбол, р. Арчар, р. Скомля, р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра;

Река Искър: Прогнозираните водни количества за 29, 30 и 31 март ще са над средната многогодишна стойност. Притокът към яз. Искър ще се увеличи в резултат на падналите по-значителни валежи през изминалото денонощие и продължаващото частично снеготопене. По значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на р. Палакария и р. Шипочница. Ще се увеличи и притокът към яз. Панчарево в резултат на по-значителните валежи през изминалото денонощие и продължаващото частично снеготопене във водосбора на р. Искър след яз. Искър до яз. Панчарево. По значителни ще бъдат водните количества, формирани във водосборите на р. Бистрица Витошка, р. Егуля и р.Планщица. След яз. Панчарево по -значителни повишения ще има във водосборите на р. Владайска, р. Лесновска, р. Банкенска, р. Блато, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър, р. Златна Панега. Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след яз. Панчарево. Водните нива през следващите два-три дни ще са над прага за внимание.

Черноморски басейн – очакват се повишения в горните и средни течения на Добруджанските реки на реките: Провадийска, Камчия (Голяма Камчия и Луда Камчия, Средецка;

Източнобеломорски басейн:

• река Тунджа – очакват се повишения в горното течение на реката. В резултат от снеготопенето, прогнозните валежи и нейното оттичане, се очакват съществени повишения в долното й течение през следващите дни;

• река Марица – очакват се повишения в целия водосбор на реката (възможни по- съществени повишения по Родопските й притоци). В резултат от снеготопенето, прогнозните валежи, регистрираните повишения по притоците на основната река и нейното оттичане, се очакват съществени повишения в долното й течение през следващите дни;

• река Арда – очакват се повишения в горното течение на реката

• река Бяла – горното течение.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:
Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е над оранжевия праг за предупреждение (риск за тревога) и продължава да се повишава, като по прогноза в ранните часове на 30 март ще достигне пика си и ще започне плавно да се понижава.

Нивото на р. Мочурица при с. Чарда е непосредствено под оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни да се задържи и на 30 март късно вечерта да започне да се понижава.

Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол премина оранжевия праг за предупреждение (риск за тревога) и се прогнозира да се задържи около него през следващите дни, след което се очаква да започне плавно да се понижава.

Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като по прогноза се очаква на 30 март срещу 31 март нивото да достигне пика си и ще бъде непосредствено под червения праг (тревога).

Река Марица:
Нивото на р. Марица при гр. Пловдив е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква на 30 март да спадне под него и да продължи да се понижава.
Нивото на р. Марица при гр. Първомай е над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква в ранните часове на 30 март да спадне под него.
Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово е непосредствено над жълтия праг (предупреждение), като по прогноза се очаква до 2 април да се колебае около него.
Нивото на р. Марица при гр. Харманли е над жълтия праг за предупреждение, като се прогнозира да продължи да се повишава и на 30 март да достигне пика си, след което да започне да се понижава.

Нивото на р. Марица при Свиленград над жълтия праг за предупреждение, като се очаква да продължи да се повишава и на 30 март да достигне пика си, след което да започне да се понижава.

Река Арда:
Според системата за предупреждение за басейна на р. Арда при НИМХ – БАН, нивото на река Елховска при гр. Рудозем е възможно да достигне жълтия праг (предупреждение) на 30 март късно вечерта.

Нивото на р. Върбица при гр. Златоград е достигнало жълтия праг в ранните часове на 29 март.

Нивото на р. Върбица при Дърли дол е достигнало жълтия праг в ранните часове на 29 март.

Западнобеломорски басейн: очакват се съществени повишения във водосборите на реките Места и Струма, в резултат на снеготопене, регистрирани и прогнозирани валежи от дъжд, оттичането на реките и високата почвена влага.
Повишено внимание за водосборите на Добруджанските реки и за водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.
Възможни са внезапни наводнения.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.