В записа от черната кутия: Отворете проклетата врата!

Това крещи капитанът на екипажа на разбилия се във Френските Алпи самолет

Смразяваща стенограма от аудиозаписа на фаталния полет на самолета "Джърмануингс", който бе разбит от втория пилот със 150 души на борда във Френските Алпи, публикува германският в. "Билд", цитиран от "24 часа".

Записът е от първата черна кутия и има продължителност час и половина. От него става ясно, че капитанът на машината Патрик Сондхаймер е викал на помощника си Андреас Лубиц да отвори вратата близо 20 минути.

Стенограмата започва с думите на капитана, който се извинява на пътниците за 26-минутното закъснение на излитане от Барселона, като обещава да компенсира по пътя за Дюселдорф.

В следващите 20 минути двамата пилоти си бъбрят спокойно. В един момент Андреас Лубиц казва на капитана, че може да го замести в управлението, за да може той да отиде до тоалетната, тъй като не успял да направи това в Барселона.

10,27 ч. Самолетът достига височина от 11 500 м и пилотът приканва помощника си да уточни подробностите около кацането в Дюселдорф. Лубиц отговаря лаконично с думи като "ще видим" и "да се надяваме".

След проверките Лубиц отново подканя пилота да отиде до тоалетната. 2 минути по-късно капитанът наистина става и излиза, а Лубиц заключва пилотската кабина.

10,29 ч. Мониторите на радарите на самолета показват, че той започва да се спуска.

10,32 ч. Диспечерите от кулата в Марсилия се опитват да се свържат със самолета, но от него няма отговор. В кабината почти по същото време се включва алармата "Снижаване". Малко след това се чува силен удар по вратата на кабината и капитанът вика: "За бога, отвори вратата!" Отзад се чува как пътниците започват да пищят.

10 ,35 ч. Капитанът удря по вратата с нещо метално. "Отвори проклетата врата!", крещи той, но Лубиц не издава нито звук. Самолетът все още е на 2130 м над земята. 90 секунди по-късно се включва нова аларма в кабината "Земя! Вдигни се! Вдигни се!" Отвън капитанът продължава да крещи, пътниците пищят. Чува се спокойното дишане на Лубиц.

10,40 ч. Самолетът закача планината с дясното си крило. Чуват се последни писъци откъм салона, а после настъпва тишина.

Същевременно колежка на Лубиц разказа пред НТВ, че според инженер по поддръжката самолетът въобще не е бил подготвен за полет и е имал пукнатина в челното стъкло на пилотската кабина.

25 лекари за 5400 пилоти на "Луфтханза"

Немската авиокомпания "Луфтханза" не разполага с достатъчно лекари за оказване на помощ на всички свои пилоти, съобщава в. "Велт ам Зонтаг".

"Медицинската служба е в призрачно състояние. Обявените работни места остават незаети в продължение на дълго време", разказал източник на изданието. В трите центъра на авиокомпавията в градовете Франкфурт на Майн, Хамбург и Мюнхен работели едва 20 лекари. Други петима медици преглеждат пилотите на "Луфтханза" и "Джърмануингс" в авиомедицинския център на летището във Франкфурт. Медицинският персонал не е достатъчен да оказва помощ на 5400 пилоти, обобщава вестникът.

Междувременно френският профсъюз на летците обяви, че смята за прибързано въвеждането на правила за най-малко двама души в пилотската кабина, които бяхапрепоръчвани от Европейската агенция за авиационна безопасност, пише белгийският в. "Соар". Агенцията предложи временно да се направи задължително присъствието на двама души в кабината след катастрофата в Алпите.