Нека бъдем трезви: Какво правеше Михайлов на вратата снощи?

Наистина ли Петев и щабът му не разбират нищо от вратари или пускането на Николай бе продиктувано от друго?

Националният ни отбор изигра снощи най-добрият си мач от поне година насам и завърши 2:2 с Италия. Със страхотната игра през първата част и положителния краен резултат, който запази малките ни шансове за класиране, обаче в сянка остана един факт. И той е какво правеше Ники Михайлов на вратата на националния отбор в снощния мач? Смислен отговор на този въпрос е много трудно да се даде. Да не кажа невъзможно. Факт е обаче, че за втори мач от началото на квалификациите той допуска сериозна грешка, която ни поставя в догонваща позиция още в първите минути на мача. Да припомним, че така беше и срещу Норвегия през есента в Осло, когато загубихме с 1:2.

Ивайло Петев се измъкна снощи след мача, заявявайки че не разбира от вратари, а има треньори, които се занимават специално с това. Подобно изказване обаче изобщо не прилича на национален селекционер. Като такъв той трябва да разбира играта на всеки пост и да има ясна представа кои са най-силните ни състезатели на всеки един от тях. Ако наистина не разбира от вратари, дали изобщо мястото му е начело на националния тим? И може би има по-добри специалисти от него?

Добрият резултат снощи срещу Италия не бива да замъглява очевидното. А то е, че Петев сбърка с избора на страж. И не само. И ако нямахме късмет в края, можеше спокойно да загубим срещата. И тогава пак щяхме да търсим виновните след дъжд качулка. Лошото е, че след случилото се снощи започна отново да се говори, че с избора на Михайлов, Петев „се слага” на баща му Боби и по този начин се опитва да помогна на Николай да си намери нов отбор или поне да заиграе като титуляр в Мерсин.

И тук идва следващия момент – дали Петев е пуснал Михайлов титуляр, за да се представи преди президента на БФС, или той и щабът ми наистина не разбират нищо от вратари. Едното от двете със сигурност е вярно и това не говори хич добре за работата в отбора като цяло. При положение, че имаш Владо Стоянов – футболист №1 на България, пазещ за шампиона и участник в ШЛ Лудогорец, спасил дузпа на Кристиано Роналдо, защо пускаш Михайлов. Не трябва да забравяме и Благой Макенджиев, който прави много силен сезон за Берое с решителни намеси и 3 спасени дузпи на играчи на ЦСКА, Лудогорец и Локо Сф.

Всъщност в селекцията на Петев като цяло се забелязва серозно снизхождение към играчите на старозагорския тим, който е най-проспериращият у нас този сезон. Неубедителната игра на защитата ни снощи ни кара да му напомним, че в Берое отличен синхрон в отбрана имат Иво Иванов, Зафиров и Пенев, която не е допускала гол вече 5 мача поред в първенството. А в нападение не трябва да забравя за преминалия вече в Риека Венци Христов, който до миналата година беше голмайстор на водения от Петър Хубчев тим.