145 млн. лева излишък в бюджета за март

Общество

29-03-2015, 15:43

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Бойко Борисов: Само за седмица пуснахме всички европейски фондове

Близо 145 млн. лева е излишъкът в бюджета за месец март, а за първите три месеца от годината приходите в държавата са над 820 млн. лева, заяви премиерът Бойко Борисов по време на общо събрание на „Предприемачи ГЕРБ". „От 2008-а не е имало излишъци. Разбира се, не се гласете да ги похарчим, защото 50 дадохме за Коледа, 50 за Великден, а и трябва да пълним дупката в бюджета", коментира Борисов.

По думите му, цитирани от Дарик, до края на годината дефицитът в хазната ще бъде свален.

Не се подвеждайте по Румъния. Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона, каза още Борисоя. "Пуснахме всички европейски фондове да работят само за една седмица. Това е политическо решение. Просто на едните не им вярваха, на нас ни дадоха шанс. Така около 5-6 млрд. лева ще влязат във фирмите в България. Това е работна ръка, това са обороти, това е потребление", заяви шремиерът, цитиран от "Фокус".

„Някои ще кажат и за „Южен поток”. И неговият малшанс беше, че попадна на правителството Орешарски. На тези лакомници, които решиха да излъжат и ЕС, и руснаците”, уточни Борисов.

„Ние сме абсолютно лоялен член на НАТО и ЕС. Не можем да се раздаваме, че има война, не можем да се радваме, че има санкции. Те са инструмент за натиск това да спре”, каза още премиерът.

Брюксел вярва в нашите контролни органи, заяви премиерът.

„С днешният форум, освен чисто партийно мероприятие, има теми какво държавата може да помага на бизнеса. Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат: „Ние сме големи бизнесмени”, посочи министър-председателя и допълни, че факта, че България е в първата десетка в най-малко грешки в обществените поръчки от 28 в ЕС, показва, ефекта от работата на вицепремира Томислав Дончев, кметовете, екипите. „Няма друга държавата, в която корекциите да са над 30 млн. лева. Тук доста сме се постарали”, каза още Бойко Борисов.

За 1 евро се продават огромни компании. Имаше синдици, назначени в КТБ, още през декември месец, каза още Борисов.

„Ако банката беше обявена още тогава във фалит, това нямаше да се случи. В случая не се подвеждайте по Мая Манолова. Това е популизъм, който след това ще създаде огромни проблеми. Това е най-лесният начин да върнете мутренските времена. С години като се точат процесите, тогава как ще си оправят хората дълговете?", попита Борисов.

„Може да звучи много приятно да се пазят длъжниците. За бизнеса знаят всички и всички тук или са дали пари, или чакат отнякъде. Техните работници също стоят без пари през това време", посочи той.

„Огромният проблем на българския бизнес е сивата икономика. Втори прецедент е бавното решаване на делата и с години влачените процеси", подчерта министър-председателя.

Ние сме твърдо евроатлантически ориентирана страна, каза Борисов. „Това е цивилизован избор, който България е избрала много преди нас. Лоялен член сме на НАТО и ЕС. Не може да се радваме, че има война и санкции", заяви Борисов и добави: „Винаги моята политика е била да се разберат и санкциите да отпаднат. Така или иначе загинаха хиляди хора и продължават да гинат и санкциите ги държат като инструмент за натиск".

„Убеден съм, че в момента, в който и двете страни разберат, че това е пагубно и за техните държави, и за Европа, това ще спре. Ние не сме се карали и не сме направили нещо, за което да се чувстваме виновни”, посочи Борисов. По думите му е ясно, че Tретият либерализационен пакет и изискването на Брюксел не са заповеди, а задължения за всяка една страна-членка. „Когато в Унгария не се съобразиха, ЕК им спря ядрената централа. Трябва ли и ние да я докараме до там", попита министър-председателят.

„Опитваме се да рехабилитираме всичко, което е провалено. 4 години не дадох една банка да се срути в най-тежката финансова криза в света. Свърши кризата и те събориха банката", каза още Бойко Борисов.