Фетел шокира Мерцедес и триумфира сензационно в Малайзия

Спорт

29-03-2015, 13:50

Автор:

SPORTONLINE.BG

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фетел спечели и последното състезание за сезона

Грешна стратегия остави шампиона Хамилтън и Розберг втори и трети на финала

Себастиан Фетел шокира целия свят на Формула 1 и спечели Гран при на Малайзия на пистата Сепанг, втори кръг от шампионата. Германецът изненада пилотите на Мерцедес със страхотната си бързина на суха писта и взе първа победа от ноември 2013 г. насам. Германецът се възползва максимално и от грешната стратегия на Хамилтън и Розберг, които направиха по три спирания в нокса срещу 2 за Себастиан. Това ги остави втори и трети на финала, без шанс да доближат Фетел в края на състезанието.


Страхотно каране направи и другия пилот на Скудерията Кими Райконен. Финландецът завърши 4-и при положение, че още в самото начало спука гума и беше в дъното на колоната. Той обаче си проби път напред и изпревари пилотите на Уилямс Ботас и Маса, които финишираха 5-и и 6-и.

 

 

На старта Хамилтън поведе убедително, а зад него Розберг атакува Фетел за второто място, но германецът го затвори в битката до първия завой и запази позиция. По-назад в колоната заради леки инциденти гуми спукаха Пастор Малдонадо и Райконен.

 

В 4-ата обиколка обаче грешка на Маркус Ериксон в завой №1 го прати в зоната за сигурност в опасна позиция на пистата. Това доведе до излизане на колата за сигурност. Всички водещи пилоти, без Фетел, влязоха в бокса за смяна на гуми. Пилотът на Ферари обаче остана на трасето с по-меките си гуми и поведе колоната. Отзад Хамилтън и Розберг си пробиха път напред и излязоха втори и трети. Люис обаче се справи по-добре с тази задача и натрупа около 8 секунди аванс пред Нико. Фетел беше с 9 сек напред.

 

Фетел влезе в 18-ата обиколка в пита и излезе 3-и, зад двамата пилоти на Мерцедес. С гумите „медиум” Себ започна да настига Розберг и в 22-ата обиколка го изпревари. В същата обиколка отпадна Фернандо Алонсо с Макларън. Другият пилот на тима от Уокинг Дженсън Бътън също не завърши. В 25-ата обиколка Хамилтън влезе за втори път, сменяйки стратегията от 2 на 3 стопа. Британецът сложи меките гуми. Два тура по-късно и Розберг влезе, но сложи твърдите гуми с идеята да изкара до финала. Логично Хамилтън започна да намалява аванса на Фетел и го свали от 25 на 13 сек.

 

В 38-ия тур Фетел влезе за последното си спиране в пита и се върна ключово 2-и пред Розберг, гарантирайки си позиция пред Нико. Само тур по-късно и Хамилтън мина за последен път през бокса, но при връщането си постави по-твърдите гуми, защото остана без комплект нови по-меки. Розберг обаче също не успя да завърши състезанието с 2 стопа и влезе за трети последен път в 42-ата обиколка. До финала Фетел поддържаше стабилна преднина от около 10 секунди и не допусна Хамилтън да го доближи. Така Себ спечели още във второто си състезание за Ферари.