Нивата на Тунджа, Марица и Арда се повишват критично

Общество

29-03-2015, 10:31

Снимка:

Българияутре/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дъждът намалява, но не спира

Наблюдаваните реки в страната стават все по-пълноводни. Водните количества в тях наближават критичните прагове. Продължава силно повишение на нивата на Тунджа, Марица и Арда. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток, съобщават от МОСВ.

Повишените нива на Струма и Места наводниха земеделски площи по поречието на двете реки. Продължава работата по укрепването на подкопана дига на входа на Струмяни.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес валежите, главно в Източна България ще продължат, но очакваните количества ще са между 5 и 15 л/кв.м. Утре през деня се очаква валежите да спрат. Привечер и през нощта срещу вторник на отделни места от запад на изток ще превали слаб дъжд, с количества 1-5 л/кв.м. Във вторник сутринта в източните райони все още ще превалява слабо, докато над останалата част от страната във вторник ще бъде без валежи.

За да се намали рискът от наводнения, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева е разпоредила речните корита в цялата страна да бъдат почистени до 15 април.