Пицата – Световно културно наследство на ЮНЕСКО

В продължение на година експерти ще преценяват кандидатурата на емблематичния продукт

Италианските власти предложиха неаполитанската пица да влезе в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщават италианските медии, цитирани от Франс прес.

Италианската Национална комисия за ЮНЕСКО реши в четвъртък да възнагради „Изкуството на производителите на неаполитанска пица”, с признанието - кулинарно изкуство.

Решението обаче е само първият етап от дълъг процес на анализ дали неаполитанската пица, която е емблематичен продукт на италианската кухня, отговаря на критериите за включване в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

От 1 април 2015 до 15 ноември 2016 г. независимите експерти на организацията, чиято централа се намира в Париж, ще трябва да направят преценка на кандидатурата.

Самият Папа Франциск е голям почитател на вкусната пица. Наскоро при посещението си в Неапол прочут кулинар от града чул как Светият отец сподели преди време как мечтае да вкуси пица на спокойствие и спретнал вкусотията, която папата получи като изненадващ подарък.

„Единственото нещо, което бих искал да направя един ден без да ме разпознават, е да отида в пицария и да си взема пица", каза папата при навършването на 2 години от избирането му.

Оказва се, че папата не е единствената известна личност почитател на неаполитанската пица. През 1994 г. американския президент Бил Клинтън също е хапнал от вкусотията по време на посещение в Неапол.

С толкова популярни почитатели, пицата по неаполитански има големи шансове да се озове в списъка на ЮНЕСКО.