Станишев вече няма право да се кандидатира за лидер на БСП

Пленумът на столетницата „поряза” евентуалното завръщане на Сергей Станишев начело на партията

Пленумът на БСП „бламира” лидера си Михаил Миков и поряза завръщането на Сергей Станишев на лидерския пост.

Пред Националния съвет на червените председателят на партията е предложил да отпадне невъзможността председател на партията, предсрочно прекратил мандата си, да може да се кандидатира отново за лидерски пост преди изтичането на един цял мандат от 4 години, стана ясно на пресконференцията на столетницата след днешния около 5-часов пленум. Поправката стана известна като „Анти-Станишев”.

На заседанието днес Миков е предложил това изискване да отпадне за председателя на партията и забраната да важи само за областните и общинските лидери.

Пленумът обаче е изразил категоричната позиция, че не трябвало да се делят лидерите и текстът трябва да важи за всички. В крайна сметка мнозинството е надделяло и по този начин „поряза” евентуалното завръщане на Сергей Станишев начело на червената партия.

Пред днешния пленум самият Сергей Станишев е заявил, че сега не е време за драматични промени в устава. По-рано през деня обаче той също така заяви категорично, че няма намерение да се връща начело на левицата, тъй като ще се бори за втори мандат като лидер на ПЕС.

Не са минали и промените, предложени от Кирил Добрев, с които депутатът искаше да сложи край на „вечните депутати”. Той настояваше БСП да въведе максимум 3 мандата за депутатите си, както и за членовете на ръководните органи на партията.

Добрев иска да залегне в устава и мандатност за членовете на ИБ на БСП – три мандата. Според социалиста така младите в БСП ще имат мотивация, знаейки, че уставът е заложил промяна и те могат да заемат висши ръководни позиции в партията в обозримото бъдеще.

Изключително съм доволен от дискусията, обобщи пред медиите лидерът на червените Михаил Миков. Около 20 изказвания е имало по промените в устава. БСП е приела днес и левите стандарти за местните избори. На конгреса пък ще бъде начертан левият курс и алтернатива за страната.