Кой грабна „Икар”?

Общество

28-03-2015, 16:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съюзът на артистите в България раздаде наградите на Международния ден на театъра

Съюзът на артистите в България раздаде снощи в Народния театър ежегодните театрални награди „Икар”, пише webcafe.bg

Датата на тържествената церемония съвпадна с Международния ден на театъра – 27 март.

„Икар 2015” за най-добър спектакъл получи „Каквато ти ме искаш” от Пирандело на режисьора Теди Москов. Постановката взе награда и за сценография – декори (Чавдар Гюзелев), костюми (Свила Величков) и видео (Иван Москов).

Наградата за режисура отиде при Марий Росен за „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени” от Пол Зиндел – представление на Центъра за неформално образование и културна дейност „Алос”.

Ана Вълчанова получи наградата за главна женска роля в същото представление.
Награда за водеща мъжка роля взе Марин Янев за постановката на Владимир Люцканов в Младежкия театър „Николай Бинев” – „Вятърът в тополите” от Жерал Сиблера.

За второстепенна мъжка роля приз получи получи Юлиан Вергов за ролята на Борис Сарафов в „Солунските съзаклятници” – постановка на Народния театър.

Награда за дебют на годината получи Кристиана Ценкова за ролята на Лиса в „Откраднати разкази” – постановка на театър „Българска армия”.

Елена Телбис получи приз за второстепенна женска роля за превъплъщението си в образа на Катя в „Жана” – постановка на Народения театър.

Христо Намлиев, музикант от известаната през 90-те години група Herman's Wolf Band, получи награда за музика („Антигона” в театър „София”, „Момо” в Младежки театър „Николай Бинев” и „Страх” в Държавен куклен театър Стара Загора).

Тази година „Икар” за изключителен творчески принос към българския театър получи Никола Анастасов.