Болничните лимити обричат пациентите и лекарите, според проф. Милан Миланов

Общество

28-03-2015, 13:47

Снимка:

medetel.lu

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Завеждащият централната реанимация в „Пирогов” очаква актуализация на бюджета на НЗОК още през август или септември

На болниците ще бъдат налагани изключително тежки лимити, които буквално обричат пациентите. Това заяви проф. Милан Миланов, завеждащ централната реанимация в „Пирогов”. Той предупреди за колапс в здравната система.

Сегашното ръководство на Българския лекарски съюз не разбира, че лекари и пациенти нямат различия в целите си, коментира още Миланов в студиото на Нова телевизия и обясни, че в понеделник ще се състои медицински съвет на болниците.

„Три месеца ръководството на БЛС зад гърба на лекарите водиха преговорите с НЗОК и се съгласиха на тази убийствено престъпна методика на разплащане. Те са виновни, че доведоха нещата до ситуацията, в която в третия месец от годината да се обсъжда намаляване на пътеките”, разгневен посочи Миланов.

„Няма държава в света, в която единствено пациентът да е в центъра на здравната система. Пациентът и лекарят са в центъра на системата, те са сиамски близнаци”, добави той.

„Методиката удря едновременно пациентите и лекарите, защото проблемът ще отиде и към доболничната помощ. Тази методика е престъпна и проблемът не е само в лимитите”, заяви проф. Миланов.

Не може болницата да бъде лимитирана по бюджет, винаги рамковият договор да се сключва на база обем и цени на услугата, а сега не се лимитира услугата, а се лимитира бюджетът,  обясни проф. Миланов.

Бюджетът на НЗОК е лош и според Миланов още през август или септември се наложи актуализация.

„Най-потърпевши ще бъдат пациентите. За първи път касата закова бюджетите. С ограничението да се използват 80% от бюджетите болниците ще работят до 22-23 число от месеца и пациентът ще трябва да търси къде има болница, в която да може бъде обслужен. На него ще му се наложи да влиза в листи на чакащите”, коментира депутатът от „БСП Лява България” и заместник-председател на парламентарната здравна комисия Емил Райнов.