Всякакви законови промени, за да се развърже възелът около КТБ, ще се случат, обеща Цачева

Ако институциите си бяха свършили работата навреме, нямаше да имаме този резултат днес, според председателя на парламента

Всякакви промени в закони, които се изискват заради развързване на възела около КТБ, ще се случат в Народното събрание. Това заяви за Дарик председателят на парламента Цецка Цачева. „Хубавото в случая е, че има изключително широк консенсус. По темата КТБ не се говори за управляващо мнозинство и за опозиция, тъй като няма парламентарна група, която да не е заявила, че желае да се стигне докрай и истината такава, каквато е тя, да стане ясна не само на държавните учреждения и институции, но и на обикновените граждани”, посочи тя.

Във връзка с предложението на депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов ДАНС да налага вето на прехвърляне на компании с национално значение, Цачева обясни, че ако такава поправка е необходима и има съгласието в парламента, е възможно да се случи. „Към днешна дата това няма как да се случи, защото нямаме законовата предпоставка за това”, коментира Цачева.

Председателят на Народното съъбрание изтъкна, че има принципи в законодателството, има разделение на властите, съотношение между компетенциите на различните институции.
„Това са неща, които трябва комплексно да се обсъждат, ако постъпи в парламента такава законодателна инициатива. На този етап мисля, че е още много рано за тази идея”, заяви Цецка Цачева.

„Мисля, че и в сега действащото законодателство, ако то се прилага стриктно, ако органите, институциите си бяха свършили работата навреме или навреме бяха сигнализирали с червена лампа какво се случва и някъде има проблем, нямаше да имаме този резултат днес”, добави тя.