Трябва да се насочим към превантивни мерки, справянето с щетите е по-опасно

Политика

28-03-2015, 11:14

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Приоритет е и ограничаването на кражбата на метали, особено от критичната инфраструктура

Трябва да се насочим към превантивни действия и мерки, защото е много по-тежко и опасно да се справяме с възникнали щети впоследствие. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева във връзка с идеята за общински фонд за бедствията и дали държавата трябва да се включи в него, предаде „Фокус”. „Макар и да няма такъв учреден фонд, това беше факт при наводнението във варненския квартал „Аспарухово”, припомни Василева. „Някои от общините заделиха от бюджетите си и дариха на община Варна средства, за да могат да се справят с щетите. Това е нормална форма на взаимодействие и солидарност между кметовете и общинските съвети”, допълни тя.

Министърът посочи, че е предмет на обсъждане дали е необходимо държавата да се включи в общински фонд за бедствията. „Държавата разполага с един фонд, колкото и да е ограничен – на Междуведомствената комисия, обсъждат се и решения за катастрофичен пул, където водещи са Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи. Има сформирана и работна група, която се очаква да излезе с предложение за законодателни инициативи”, обясни Василева.

Тя добави, че щетите са големи, а финансовите ресурси – ограничени. „Възможности трябва да бъдат търсени. Финансовият инструмент – Европейски фонд „Солидарност” също трябва да бъде използван така, че да се подпомогне справянето с щетите”, допълни министърът.

Ивелина Василева е категорична, че трябва да се мобилизират всички механизми и възможности за справяне и превенция с щетите.

Като друга необходима мярка е ограничаване на кражбата на метали, особено от критичната инфраструктура. „Трябва да сме непримирими към това, защото подобни случаи продължават”, допълни тя и припомни, че такива е имало и в началото на годината. Заради кражби от съоръжения от електропреносната мрежа хора са останали без ток. „Има нещастни случаи след откраднати шахти по улиците, инциденти, краде се от пътната инфраструктура и т.н. В този смисъл контролът върху управлението на този тип отпадъци трябва да бъде строг”, увери министър Ивелина Василева.

На въпрос дали ще се съобразят с препоръките на Комисията за защита на конкуренцията за промени в Закона за управление на отпадъците, така че да не се ограничава търговията с цветни и черни метали, както и с лицензите, за които настояват рециклиращите организации, Василева коментира: „В законодателната програма имаме заложено разработване на ЗИД на Закона за управление на отпадъците предвид това, че е необходимо да транспонираме европейско законодателство”. Тя добави, че законопроектът трябва да бъде приет на Министерски съвет през юни.

„Възложила съм на зам.-министър Живков, който ресорно отговаря за управлението на отпадъците, заедно с колегите от дирекцията да излязат със становища и предложения във връзка с произнасянето на КЗК – дали промените биха били приложими ”, обясни Василева.