Празен стадион: Публиката не иска да гледа мъки за несигурен бараж

Спорт

27-03-2015, 14:21

Снимка:

LAP.bg

Автор:

sportonline.bg

Всичко от Автора

Българският фен не желае да наблюдава дори Италия, ако нашите са слаби

Може да звучи парадоксално, но очертаващият се полупразен стадион „Васил Левски“ за мача България – Италия показва,че публиката ни не иска да гледа мъки за несигурен бараж, макар и срещу световна сила като Италия.

Беше време, когато национални отбори като Англия, Германия и Италия пълнеха стадион „Васил Левски“, дори за приятелски мачове. А сега предстои евроквалификация срещу „скуадра адзура“ и ден преди мача няма закупени и 10 000 билета.

Проблемът не е в очертаващия се дъждовен ден в събота. Защото на 7 октомври 2006 година България и Холандия направиха 1:1 с гол на Мартин Петров в евроквалификационен мач на проливен дъжд и стадионът бе почти пълен.

Да си припомняме ли 7 юни 1995 година  когато Германия в европейска квалификация ни поведоха с 2:0 и ги бихме с 3:2. След два гола на Христо Стоичков и един на Емо Костадинов пак на препълнен „Васил Левски“ и пак в проливен дъжд.

И ако мачът през 1995-а бе все още част от периода на великия ни национален тим, който година преди това стана четвърти в света, то двубоят срещу „лалетата“ през 2006 вече не е от толкова славен период. Вярно е, че на българския запалянко все още му държеше влагата от класирането ни на европейското през 2004 в Португалия.

И стигаме до причината да не пълним сега на 28 март 2015 г. стадиона срещу един от исторически силните национални отбори, какъвто е Италия.

Проблемът е, че българският запалянко вече няма никакво доверие в националния отбор. И е похвално, че сега не отива на стадиона да гледа Италия. Българската публика иска да гледа България. И щом нашите са слаби предпочита да не ходи на стадиона, дори и срещу световен отбор като Италия.

Истина е, че най-големият дразнител от националните отбори си остават Англия и Германия. Но може би дори един от тях да ни беше съперник, в сегашното дередже на националния тим, стадионът пак нямаше да е пълен.

Просто националите под ръководството на Петев ще трябва да наваксват не с доверие. А с много доверие. Защото на българския фен е обидно да отива и да стиска палци не за директно класиране за европейско първенство. А за промъкване  през задната врата на баражите, при това ако стане. И при условие,че за европейското във Франция Платини направи така, че да се класират вече цели 24 отбора. Излиза, че ние сме си слаб отбор от втората футболна половина на Европа. Е,  как нашите фенове да имат ищах да ходят на мач на националния отбор. А  и като помним изпълненията на голяма част от отбора в последния мач на националния срещу аутсайдера, Малта какво да говорим.

Ивайло Петев ще трябва да връща доверието с играчи, които изгубиха доверието на публиката. Дано го направи. Ако публиката го усети това възраждане  в националния отбор, ще се върне отново на стадиона.