Около 100 младежи от малцинствата ще бъдат обучени за треньори по футбол

Инициативата започва през юли във Видин, Монтана, Шумен и Сливен

Започва нова инициатива на Министерството на младежта и спорта, насочена към младите хора от малцинствата и възможността да получат професия и придобиване на статут на учител – треньор по футбол. Това обяви министър на младежта и спорта Красен Кралев по време на парламентарния контрол на въпрос за създаването на по-добри и достъпни за ромските деца и младежи условия за спорт в страната, предаде репортер на Bulgariautre

Българският футболен съюз ще участва в проекта на министерството безвъзмездно с 4 курса в областните центрове Видин, Монтана, Шумен и Сливен. „Ще бъдат обучени около 100 млади треньори, които ще бъдат медиатори и скаути за откриване на таланти. Програмата започва през юли”, съобщи Кралев.

Той обясни, че министерството не дели грижите за децата в зависимост от етническа или религиозна принадлежност и уточни, че всички спортни обекти, които се изграждат, са за ползване от всички български деца.
„Подкрепата на младите хора и създаването на условия за тяхното личностно и социално развитие е сред водещите приоритети в политиката на министерството. Основна цел е насърчаване на двигателната активност и системното практикуване на спорт и туризъм като средство за здравословен начин на живот, физическо и духовно развитие, социална интеграция и превенция на негативните явления в обществото и агресията на децата от детските градини, учениците от всички степени на образование, децата и младежите с увреждания, децата в риск, включително и тези от домовете за деца, лишени от родителски грижи”, добави Красен Кралев.
Министерството работи по посока увеличаване на ресурсите на държавата и общините за подпомагане на спортните организации, провеждащи спортни занимания с деца, ученици и младежи от цялата страна без оглед на тяхната етническа и верска принадлежност, в това число деца, ученици и младежи от ромски произход.

„Една от мерките за постигане на този ангажимент е изграждането на нова и модернизацията на съществуваща спортна инфраструктура. Министерството предоставя възможностите за финансиране на общините и клубовете за изграждане, ремонт и реконструкция на спортни обекти и съоръжения. През 2014 г. са финансирани общо 13 спортни организации, като общата стойност на отделения ресурс е в размер на близо 3 милиона лева”, заяви министър Кралев.
Той обяви още, че за 2015-2017 г. се предвижда изграждане на нови обекти, извършване на основни ремонти на съществуващи спортни обекти на регионално ниво, извършване на енерго-ефективни мероприятия, както и ремонт и инвестиции в 4 държавни спортни училища.
Красен Кралев направи уточнението, че 90 % от базата е общинска собственост. „Има възможности, които се предоставят по европейските програми, и общините трябва да се възползват максимално от тях. Такава възможност предоставя новата ОП „Региони в растеж”, която разполага с ресурс от 93 милиона лева”, поясни министърът.
В Министерството на младежта и спорта ежегодно се реализират програмите „Спорт за децата в свободното време”, „Научи се да плуваш”, Програма за развитие на детския футбол и „Научи се да караш ски”, в които участват над 300 000 деца, без ограничение, в това число и деца от ромски произход.

„Финансирани от министерството са програмите „Спорт за деца в детските градини”, „Спорт за деца с увреждания и деца в риск”, Програма за развитие на спорта за учащи, както и най-масовото ученическо състезание, което се провежда в 4 етапа по 8 вида спорт, ученическите игри за общообразователните училища, където могат да участват ученици от 1 до 12 клас, като няма никакви ограничителни мерки за децата от ромски произход в извънкласните и извънучилищните дейности. Финансирането на тези програми е над 4 млн. лева годишно”, поясни спортният министър.
Той даде и примери за съвместни занимания на деца от български и ромски произход през 2014 г., сред които са Клуб по спортна аеробика - град Самоков, Футболен клуб „Атлетик”-Шумен, спортните клубове от градовете Сливен, Враца, Роман, Септември и други.
„Подпомагаме и дейността на Българската спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи. В спортните прояви през 2014 г. са включени 2400 лица от домове за деца, лишени от родителски грижи, в които немалка част са и деца от ромски произход”, допълни Красен Кралев.