247,6 милиона лева на държавни дружества и предприятия се съхраняват в КТБ

65 са държавните дружества и предприятия, разполагащи със средства в банката

Към 30 юни 2014 г. държавните дружества и предприятия, разполагащи със средства в КТБ, са 65 на брой. Общият размер на съхраняваните в кредитната институция средства е 247,6 милиона лева. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол във връзка с размера на средствата в КТБ на държавни и общински дружества, предаде репортер на Bulgariautre

В министерството обаче не разполагат с информация кои общински дружества са разполагали със средства в КТБ.
Горанов припомни, че от 27 май 2013 г. Министерски съвет е приел допълнение на правилата за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Въведено е изискване нетната експозиция на всички държавни предприятия и търговски дружества с над 50% държавно участие в капитала и дружествата, които те контролират с балансова стойност на парични средства над 3 милиона към една кредитна или финансова институция, да не надвишават 25 на сто от общия размер на паричните средства на съответното дружество.
„За над 90 на сто от дружествата и предприятията е посочено, че са приели или са в процес на приемане на вътрешни правила в съответствие с правилата за избор на изпълнител за предоставяне на финансови услуги от кредитни или финансови институции”, поясни министърът.
Той увери народните избраници, че няма никаква причина да крие информация от народните представители. „Днес лично участвах във влизането на временните синдици в КТБ. Надявам се днес да приключат процеса по приемане и предаване и да започнат ефективно да изпълняват правомощията си по закон. Ако юристите, с които министърът на финансите работи, дадат увереност, че няма да нарушим банкова тайна, аз ще предоставя абсолютно цялата информация, с която синдиците идват при мен”, обеща Владислав Горанов.
„Единственото ми притеснение е, че няма еднозначно юридическо тълкувание дали при липса на банка и банков ценз информацията не продължава да бъде банкова тайна, доколкото тя съдържа информация за наличности и сметки на български граждани – юридически и физически лица. Ако не е банкова тайна, няма пречка и с готовност ще дебатираме тази тема”, изрази готовност министърът.
По-рано Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че е време цялата непрозрачност сега да бъде преодоляна.
Съпартиецът му Петър Славов даде идея на финансовия министър, че може да изиска повече информация от временния синдик. „Синдиците са длъжни да я предоставят. Има всички основания да представите тази информация на парламента, за да се знае чии пари потънаха там”, посочи депутатът.