Увеличават се жалбите за злоупотреби с лични данни от партии и коалиции

549 жалби са подадени към партии за миналата година

Без дебати народните представители приеха Годишен отчет за дейността на Комисията за защита на личните данни за 2014 г., предаде репортер на Bulgariautre. През 2014 г. се наблюдава тенденция на увеличаване на броя на жалбите, подадени срещу политически партии и коалиции. Все повече българи са се оплакали, че партиите са злоупотребили с личните им данни. Отражение върху това несъмнено са дали евроизборите през май, както и предсрочните парламентарни избори през октомври.

Тогава Централната избирателна комисия даде възможност всеки гражданин да провери дали данните му са вписани в подписки на политически партии, което доведе до редица изненади за много хора, открили случайно данните си.

През изминалата година са подадени 549 жалби от физически лица към политическите партии.

На второ място в класацията за най-голям брой подадени жалби за злоупотреба с лични данни са тези срещу мобилните оператори – 137 жалби, следвани от банките и кредитните институции – 36 оплаквания. 17 пък са жалбите за миналата година за това, че съдебната система, нотариусите и съдебните изпълнители са се възползвали от личните данни на българите, а към медиите оплакванията са 14.