Великденските козунаци – бъкани с отровни подсладители

Опасната съставка може да предизвика нервни разстройства при децата

Козунаците, които ще ядем тази година са наблъскани с всякакви консерванти и оцветители. По-лошото обаче, че в тях няма да се слага захар, а отровният подсладител ацесулфин, разкриха от бранша. Готовите миксове за производство на традиционното хлебче се водят безопасни, но ако се разгледа какво точно има в тях, става ясно, че това, което ядем не е никак безобидно.

Изделията, които съдържат опасния ацесулфинът може да бъдат много вредни. Най-застрашени са децата, при които тази субстанция може да предизвика нервни разстройства. Ако прекалят с приемането на този подсладител, възрастните хора също се оплакват от нервност, безсъние и др. Не бива да пренебрегват риска и хората с чувствителни стомаси, които могат да си докарат чревни разстройства. Освен това ацесулфинът може да предизвика остри алергични реакции и дерматологични проблеми. За съжаление никой не може да каже каква част от козунаците на българската трапеза ще са произведени по традиционната технология с истински яйца, мляко и захар и колко ще са омесени от изкуствени миксове. През последните години стана традиция да се правят псевдо козунаци. Ментетата са с около 50% по-евтини от обикновения козунак, и не съдържат нито мляко, нито яйца. Те се приготвят от полуфабрикатен козуначен микс. В състава му има яйчен меланж, оцветители, подсладители и консерванти - или така наречените Е-та, предупреждава "Всеки ден".

Очаква се цената на обикновения козунак без пълнеж тази година да стигне до 5 лева на места. Средно за страната на традиционното хлебче, обаче ще върви около 3 лева. Всичко под 2,50 лева е менте, категорични са от бранша. Според експертите лесно може да разпознаете козунака, приготвен от истински продукти - традиционният козунак има голям обем и леко тегло. Обикновено срокът на годност е около 10 дни. При останалите срокът на годност е от 6 месеца до 1 година.

Оказа се, че един от пазителите на традиционната българска рецепта за козунак е холандец. Преди 10 години, когато Джон Хълсбош опитал за първи път нашенския обреден хляб и се влюбил във вкуса му. Месеци наред обикалял страната в търсене на перфектната рецепта. Българските баби са тези, които му предават знанието за правене на козунак. Макар и пълна тайна, рецептата на холандеца се радва на голяма популярност сред клиентите на малка пекарна в центъра на София.