Депутатите не се решиха за връщането на данъците на най-бедните

Администрацията прави опити да икономиса пари на гърба на хората, възмути се лидерът на БСП

Депутатите отложиха разглеждането на текст, който предвижда на хората с най-ниски доходи да бъдат върнати данъците, платени през миналата година, предаде репортер на Bulgariautre.

От БСП предложиха в началото на заседанието си днес парламентът да се занимае със Законопроект за тълкуване на текстове от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, който касае възстановяване на налозите върху заплатата на работещите на минимален доход. Мнозинството обаче остави въпроса като последна точка от дневния ред.

Лидерът на БСП Михаил Миков поясни, че предложеният закон засяга 270 000 души. „Държавната администрация прави опити да икономиса едни пари на гърба на хората”, възмути се Миков.

„Проблемът е в лошо написания от БСП закон, затова сега има проблеми”, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

В предишния парламент влезе в сила данъчно облекчение за хората с минимален доход за 2014 г., но беше предвидено те да получат обратно внесените налози през 2015 г. с подаването на данъчна декларация.

Оказа се, че повечето хора на минимална работна заплата получават и социални плащания или имат минимална лихва върху парите, преведени по дебитна карта, и заради това няма да могат да използват облекчението.