ЕРП-тата ще трябва да предоставят почасова графика за потреблението на ток

Политика

26-03-2015, 18:06

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Домакинствата ще могат да планират по-добре консумацията на ел. енергия

Комисията по енергетика в парламента прие на второ четене промени в Закона за енергийна ефективност, предаде репортер на Bulgariautre. Почти без дебати членовете на комисията подкрепиха по-голямата част от предлаганите текстове в закона.

Законопроектът съдържа текстове, които транспонират европейската директива за енергийна ефективност, заради чието неизпълнение ни заплашваше наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

С промените се въвежда задължението всички обществени сгради с разгъната площ над 250 кв. метра да подлежат на задължително обследване и сертифициране. Изключение ще има само за сградите, които представляват културна ценност.

Друго важно изменение е свързано с искането обществените сгради да изпълняват мерки за енергийна ефективност не върху 3% от разгъната си площ, както е сега, а върху 5% всяка година.

Новият закон предвижда доставчиците на енергия да предоставят на потребителите си информация за крайното потребление на почасова база. Това ще даде възможност на домакинствата да планират по-добре своята консумация на електроенергия.