До президентските избори правителството ще е стабилно

Не местният вот, а други процеси може да разклатят управлението, заяви Васил Тончев

Въпреки всички проблеми, които има в правителството, до президентските избори този кабинет ще стои стабилно. Това заяви пред Bulgariautre социологът Васил Тончев. Според него местните избори няма да се отразят дестабилизиращо на правителството, но други процеси ще назряват и може да доведат до проблеми за управлението. Като основни фактори за устойчивостта на управлаващото мнозинство той посочи верятността Бойко Борисов да стане президент и темпа на реализиране на реформите. 

„Голяма е вероятността Бойко Борисов да стане президент и да излезе в една надпартийна позиция. Това неминуемо ще създаде сериозни сътресения и промени в самата партия ГЕРБ. Още един фактор има, който ще влияе върху стабилността на управлението –реформите, които се очаква то да направи. Ако не ги направи, ще има още проблеми“, посочи социологът от „Сова Харис“.
По думите му всички тези процеси са в зародиш и за тях е необходимо време. В този период БСП може и да укрепне, защото все по-ясно се позиционира като основна опозиционна партия срещу ГЕРБ, както в миналия мандат.

Тончев прогнозира напрежение в предизборната борба за местния вот, заради противоречията, които партиите в управлението ще изглаждат в движение.
Въпреки това обаче местните избори няма да бъдат катализатор за стабилността на правителството.
„Тези избори ще заложат перспективите, базисната основа, на която отделните партии ще разчитат за три- четири години напред. Така, че те ще бъдат изключително важни от тази гледна точка“, заяви той.
По отношение на много ниската активност на изборите през октомври, според Васил Тончев това, което може да вдъхнови и да предизвика интереса на избирателите са мажоритарни кандидати, платформи, отворени към гражданското общество, към по-широки обществени слоеве, нещо, което засега не се забелязва.