Не е започнала работа по определяне на цените за електроенергия за следващия период

Срокът за предложения е до края на март

Работата за определяне на цените за следващия период не е започнала, защото срокът е до 31 март, така че до следващата седмица очакваме предложения. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Светла Тодорова при обсъждане на анализ на прилагания ценови модел на регулирания пазар на електрическа енергия и регулиране по отношение работата на свободния пазар и трансграничния пренос по време на заседание на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, предаде репортер на Bulgariautre.

Тодорова посочи още, че при формиране на енергийния микс първата стъпка е да се определят количествата, които трябва да бъдат изкупени от НЕК по дългосрочните договори. „Това са ВЕИ-тата и „Марица изток” 1 и 3. За текущия ценови период централите, които не са включени в енергийния микс, са „Бобов дол” и вече неработещата ТЕЦ „Варна”, обясни шефът на КЕВР. Включените в микса са АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица изток”-2.

Светла Тодорова обясни, че за 2014 г. е завършила проверка на НЕК, а от началото на годината са направени проверки на разпределителните предприятия.

Тя добави, че НЕК в качеството му на търговец подлежи на същия режим от страна на КЕВР, какъвто има и за всички останали търговци. „При ЕСО имаме няколко типа разходи. Едните са тези, които покриват дейността на дружествата, които имат условно постоянен характер – за ремонти, а другият тип са променливите разходи при производителите – горивата и материалите, които имат промени в цената”, посочи Тодорова и допълни, че третият елемент е възвращаемост, която се определя от правила, които са световно приети.

„Контролът върху разходите основно е документален, въз основа на предложенията на предприятията за цени за следващата година, когато се дава отчет за предходната година. Другият начин е чрез анализ на техните финансови отчети. Третият начин е чрез планови или извънредни проверки”, поясни Светла Тодорова.