Ще има пълна промяна за затворите в страната, твърди Янкулов

Крими

26-03-2015, 16:48

Снимка:

снимка, legalworld

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Условията в затворите се подобряват

Хелзинският комитет: В черен списък сме за нарушаване на човешките права

В момента се подготвят промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и това е сериозна мярка, която ще отговори на част от критиките на КПИ към България. А те са за насилие между самите затворници, но и такова, упражнявано от персонала, както и за лоши условия за излежаващите присъди. Това съобщи днес заместник-министърът на Правосъдието - Андрей Янкулов в Бургас.

Той коментира официалното изявление на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отнасяне или наказание, публикувано днес. В него се отправя жестока критика към България, като се казва, че в продължение на 20 години от 1995 г. насам нашите власти не изпълняват препоръките срещу насилието и условията в местата за лишаване от свобода.

В доклада на CPT е посочено, че по време на посещенията на техните представители у нас в затворите в София, Бургас и Варна са констатирани редица проблеми, като малтретиране на задържаните, насилие между затворниците, пренаселеност в затворите, лошите битови условия и в арестите, и в затворите, неадекватно здравно обслужване на задържаните, ниско професионално ниво на персонала, проблеми с дисциплината, сегрегация и лишаване от контакти с външния свят.  

„Трябва да си поставим въпроса какво е затворът за нас. Той е място за изолация и наказание за лишените от свобода или е място за тяхното превъзпитание и начин да постигнем успешното им реинтегриране в обществото след напускане на съответните места”, каза още Янкулов.