Депутатите съкратиха срока за съхранение на трафични данни

Парламентът прие промени в Закона за електронните съобщения

Депутатите приеха промени в Закона за електронните съобщения, с които се съкращава срокът за съхранение на данни от следене в интернет и телефони, предаде репортер на Bulgariautre. Последователно Народното събрание одобри промените и на първо, и на второ четене.

Въпреки негодуванието на БСП, че от партията имат предложения между двете гласувания, депутатите одобриха промените в закона. С тях се цели запълване на настъпилата след приемането на Решение на Конституционния съд по дело от 2014 г. празнота в уредбата на процедурите за съхраняване на данни за трафика, които са необходими за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления.
Конституционният съд сочи няколко основни несъответствия на отделни части от оспорените от омбудсмана разпоредби, но доколкото са част от цялостна процедура, приема, че уредбата в цялост не съответства на Конституцията.
Конкретните несъответствия са: допускането на възможност за предотвратяване на достъп до данни, които са необходими за разследване на престъпления, които не са тежки, както и за издирване на лица, предвиждането на широк кръг субекти, които могат да искат достъп до данни за трафика, без обвързване на искането с компетентност по разкриване и разследване на тежки престъпления, както и липса на контрол върху унищожаването на издадената справка с данни, която не се използва за образуването на досъдебно производство.
Така депутатите приеха намаляване на срока за съхраняване на трафични данни от 12 на 6 месеца.
Парламентът одобри още отпадане на възможността за достъп до данните с цел разследване на престъпления, които не са тежки, както и с цел издирване на лица. Искането за достъп се мотивира, както и съдебен контрол върху искането за продължаване на срока на съхранение, а също така и контрол на независим държавен контрол върху унищожаването на данните след изтичането на сроковете за съхранение.