Шефката на Комисията за борба с трафика на хора била корумпирана

Антоанета Василева е обвинена в две престъпления по служба

Секретарят на Национална комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева е обвинена в корупция, съобщават от прокуратурата. Василева е привлечена като обвиняема от Софийска градска прокуратура за извършени две престъпления по служба.

От съобщението на държавното обвинение до медиите става ясно, че Антоанета Василева е обвинена в това, че в периода от месец януари 2012 г. - месец декември 2013 г. в София, в качеството си на длъжностно лице - секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора, е превишила правата си и от това са настъпили немаловажни вредни последици.

Без да е имала право, без да са й били възложени задължения от шефа на комисията и без да е проведена обществена поръчка по реда на ЗОП, Василева е сключила пряко договори със Сдружение „Равновесие" и с Фондация „ЕС О ЕС-семейства в риск".

От прокуратурата уточняват, че договорите са за възлагане изпълнение на услуги в приюти за временно настаняване на жертви на трафик на хора в Бургас и във Варна. Престъплението е извършено с цел да се набавят за облаги за Сдружение „Равновесие" - Бургас и Фондация „ЕС О ЕС-семейства в риск" - Варна в размер на 200 940.56 лева.

Обвинението на Василева за второто престъпление е за това, че в периода от месец май 2013 г. - декември 2013 г. в София, като длъжностно лице е превишила правата си и в нарушение на установения за това ред, сключила два анекса към Рамково споразумение. Целта била да набави за себе си облага в размер на 3607.60 лева. От това деяние могат да настъпят немаловажни вредни последици, коментират от прокуратурата. На Антоанета Василева е взета мярка за неотклонение „подписка".