Реформаторите „слагат на диета” партиите при назначения в администрацията

Политика

26-03-2015, 12:58

Снимка:

dsb.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Внасят промени в Закона за държавния служител

Внасяме промени в Закона за държавния служител, с които рязко разширяваме кръга на позициите в държавната администрация, които се назначават чрез конкурс, като премахваме всички изключения от конкурсното начало, включително по отношение на хората, назначени чрез множество вратички в законодателството. Става дума за проблеми с 10-годишна давност. Това обяви на брифинг в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде репортер на Bulgariautre

„По повод изключително нахалното обвинение за преяждане, с този законопроект слагаме на диета всички политически партии в България”, подчерта Кънев.
„Даваме категоричен отговор на изключително нахалните обвинения точно от БСП и ДПС, които са шампиони по партийни назначения, към Реформаторския блок по отношение на извършени партийни назначения. Ограничаваме както собствените си министри, така и министрите от други политически сили в тяхното изкушение да се поддадат на политически натиск от собствените си структури и да извършват необосновани партийни назначения в администрацията”, обясни депутатът.
С промените се предвижда затваряне на две вратички в закона, които били вход за назначения без конкурс. „Първата вратичка е назначаване на държавни служители на непълно работно време, а след което те се преназначават на друга свободна длъжност без конкурс”, посочи депутатът Димитър Танев.
Втората вратичка пък е назначаването на държавни служители по заместване, когато държавен служител отсъства за продължителен период от време. След това назначаване същите тези хора биват назначавани на друга свободна длъжност – отново без конкурс, обясни Танев.
Той съобщи, че по този начин за последните три години са назначени 5057 държавни служители, което е почти половината от назначенията в държавната администрация. Само за 2014 г. пък назначенията със заобиколка на закона са 1739. „Даваме тримесечен срок, през който всички служители, назначени и работят в държавната администрация без конкурс, да преминат през задължителен конкурс, по реда на Закона за държавния служител”, поясни Димитър Танев.
В тримесечен срок пък когато има свободно работно място, работодателят е длъжен да обяви конкурс.