„Консуматорският блок” си осигурява поредните порции власт, заявиха от БСП

Министър Лукарски имал за назначаване съученици, братовчеди, чистачки от „Раковски” 34 и кадри на ГЕРБ

Кадровият погром, извършван от министъра на икономиката Божидар Лукарски, продължава. Тъкмо хората в системата на министерството си бяха отдъхнали, че са се изчерпали кадрите на СДС, които трябва да бъдат назначавани, и се оказа, че министърът има за назначаване съученици, братовчеди, чистачки от „Раковски” 34 и кадри на ГЕРБ. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от БСП Мая Манолова, предаде репортер на Bulgariautre.

„Скандални са уволненията и новите назначения в Агенцията за малки и средни предприятия. Там са уволнени 7 от общо 53 служители. Наред с главния секретар на агенцията и шефове на дирекции се уволнява и обикновен технически персонал, включително и шофьори”, възмути се Манолова.

Тя поясни, че е любопитна историята на новоназначения изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – Мариета Захариева, ръководен кадър на СДС-Красно село. „Тя е страна по граждански договор, сключен от бившия директор на агенцията Николай Стоянов, който пък е назначен от Делян Добрев в предпоследния ден от правителството на Бойко Борисов-1 по препоръка на съветник от Министерски съвет. Освен че е сключил няколко кухи договора без съдържание и ангажименти за ответната страна, е известен с това, че се е готвел да разпродаде офис техниката на агенцията и да наеме външна фирма, която да извършва тези технически услуги.

Стоянов е обвиняем по досъдебно производство за тези кухи договори и е разследван от ДАНС”, обясни Мая Манолова.

Депутатът обяви още, че Захариева „си връща жеста” и сключва същия кух договор с Николай Стоянов за няколко хиляди лева с разрешението на Божидар Лукарски. „Захариева е подготвила и нов устройствен правилник, според който се въвежда длъжността – зам.-изпълнителен директор, като този пост е определен за въпросното разследвано лице Николай Стоянов. Тандемът, който е източвал агенцията чрез кухи граждански договори, се връща на власт, само че в разменени роли”, подчерта Манолова.

Тя обясни, че уволнените лица са хора със стаж в администрацията, работили и оцелели при няколко правителства, а новоназначените са без абсолютно никакъв опит в администрацията.

„Интересен е подходът на икономическия министър към помощник-нотариуси – и главният секретар, и шефът на основната дирекция са без ден стаж в администрацията, но пък са били помощник-нотариуси, единият завършил школата в Симеоново”, добави депутатката от БСП и посочи, че работодателски организации са сигнализирали вицепремиера Меглена Кунева за подготвяните назначения.

„Няма как тези кадрови смени, които извършва Лукарски и вече имат характер на пандемия, да не са известни и на премиера Бойко Борисов. Нашето основателно предположение е, че макар чрез тях Реформаторският блок, известен вече като „Консуматорския блок”, да си осигурява поредните порции власт, всичко това става с благословията на шефа на правителството”, заподозря Манолова.

„Ясно е и ГЕРБ нямат нищо против да хранят добре своята присъдружна организация Реформаторски блок, което е в ущърб на гражданите, професионалистите в администрацията и на българския бизнес”, заключи тя.

Атанас Мерджанов от БСП добави, че е очевидно реформаторската страст за власт не е утолима, тя продължава и нищо не може да обясни скандалните назначения, върху които ще се простира цялостната политика на управление както в Министерството на икономиката, така и върху цялата икономическа среда.