Депутатите дебатират по избора за шеф на Сметната палата

Видяхме как се прави състезание с един кон, заяви Волен Сидеров

Депутатите дебатират по избора за шеф на Сметната палата, предаде репортер на Bulgariautre. Представители опозицията съзряха договаряне при оттеглянето на единия кандидат за шеф на Сметната палата – издигнатата от ПГ на Патриотичния фронт Горица Грънчарова-Кожарева.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров определи ситуацията като „договорен мач”. „Видяхме ясно как се прави съглашателство и как се прави състезание с един кон. Оттеглянето на кандидата на Патриотичния фронт означава договаряне зад кулисите”, посочи Сидеров и заяви, че неговата група няма как да участва в договорени мачове.

Мая Манолова от БСП изрази несъгласие с казаното по-рано от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, че състезанието с един кандидат е знак за политически консенсус, отговорност и зрялост на Народното събрание. „По-скоро това е ясен знак за политическа сделка, постигната в рамките на управляващото мнозинство”, смята Манолова.

Мартин Димитров от Реформаторския блок пък посочи, че кандидатурата на Цветан Цветков е професионална и той е доказал през годините, че не се е забъркал.

Депутатът благодари на Валери Симеонов за оттеглянето на кандидатурата на Кожарева, като се мотивира с това, че няма нужда от поредната политиканска битка и „да си броим гласовете”.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че партията е частично удовлетворена от хода на процедурата.

Депутатът от БСП Георги Кадиев заяви, че със съвсем чиста съвест ще гласува за Цветан Цветков, тъй като по думите му той е изключителен професионалист. „Ставаме свидетели точно на задкулисието, от което искахме да избягаме. Ставаме свидетели на сделка. Това, което се случва днес, е „Сърница 2”. Натриха ви носовете. Станете и обяснете как стана това нещо”, подкани Кадиев.

В реплика Йордан Цонев от ДПС му обясни: „Щяхме да подкрепим г-н Цветков, защото когато работехте за „Мултигруп”, аз бях в бюджетната комисия и с г-н Цветков съм работил по проекти, един от които създаване на финансова полиция”.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към Георги Кадиев с думите: „Последните два дни имате политическо решение да подкрепите Горица, ако бъде номинирана за председател на Сметната палата”.

„Патриотичният фронт застанаха ясно и категорично зад кандидатурата на Горица. Много ясно застанахме зад Цветан Цветков. Търсим политическо съгласие, за да може този орган, който вие превърнахте в политически орган, да избегнем това”, добави Цветанов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов препоръча на Кадиев да чете по-малко конспиративни романи и криминалета. „Малко това ви влияе психически. Не се е родил този, който на Валери Симеонов или на ПФ ще успее да им извие ръцете. Ясен ли съм”, попита той.