Класът, който не се върна от Барселона

Свят

26-03-2015, 09:29

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Днес немските училища замлъкват в часа на падането на самолета

На снимката, публикувана в немските медии днес, е класът, от който 16 деца загинаха в самолетната катастрофа във Франция във вторник. И двама преподаватели от същото училище са сред 150-те жертви на борда на Еърбъса, пътуващ от Барселона до Дюселдорф.

Групата се връщала от едноседмичен езиков курс на обменни начала в градче до Барселона. Преди няколко месеца испанчета гостували на гимназията "Крал Йозеф" в Халтерн-ам-Зее.

"Шокиран съм и нямам думи. Когато ни се обадиха с новината, че самолетът е кататстрофирал, се помолихме да са изпуснали полета. Но министърът заяви, че децата са в списъка на пътниците. Нашите съболезнования са за техните родители, техните баби и дядовци, техните близки. И в момента при нас в училището е съпругът на една от колежките, която почина. Те са женени по-малко от 6 месеца. Безмълвен съм при тази трагедия", каза вчера директорът на гимназията Улрих Весел. "Когато ме попитаха колко деца има при нас, аз отговорих 1283. Дори не осъзнах, че са с 16 по-малко", продължи той.

В немските училища днес ще има едноминутно мълчание точно в 10,53 - последната минута, в която е имало контакт със самолета, съобщи министърът на образованието Силвия Лорман.

Трагедията с класа без малко щяла да се размине, защото 15-годишно момиче забравило паспорта си. Испанското семейство, при което било настанено детето, обаче успяло да закара момичето директно на летището в Барселона.

Стотици родители и деца се събраха във вторник вечер пред школото, за да запалят свещи и почетат паметта на жертвите на катастрофата. Заниманията бяха прекратени веднага след новината, тъй като се налагаше учителите да съобщават по класове, че 16 от техните приятели са мъртви.

Ивон Боб, 48-годишна майка на ученик в гимназията, заяви пред "Билд": Моята племенница Яниня трябваше да пътува с групата в Испания. Но реши да не участва в програмата по обмен на ученици. Може би е било предчувствие".

Във вторник родителите, които бяха дошли на летището в Дюселдорф, зада посрещнат децата си, бяха в шок. На семействата бяха осигурени отделни стаи, полиция и хора на авиокомпанията не се отделяха от тях. Според служители на летището доста от семействата отказвали категорично да повярват на ужасната новина. "Повечето жени просто колабираха, писъците им разсякоха цялата ВИП-зала. Направо ни се късаха сърцата да гледаме как набират постоянно номерата на своите дечица. И падаха, когато отсреща никой не отговаряше".