Българи масово купуват евтини имоти в Гърция

Портфейл

26-03-2015, 08:56

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-заможните купуват жилище за студентите си в Лондон

Българите с повече пари се възползват от кризата и спада на цените на имотите в Гърция и активизират инвестициите в южната ни съседка, сочи проучване на „Лукс имоти”, цитирано от Investor.bg. Според Полина Стойкова от BG properties

предпочитат се готови апартаменти или къщи, защото строителството в чужбина е трудоемък процес.

Гръцки брокери от Солун пък съобщават за „Монитор”, че трябва да се има предвид едно важно условие при покупка на имот в южната ни съседка. Не само за гръцки граждани, но и за чужденци винаги се иска декларация за произхода на парите, а отделно местните власти правят собствена проверка на достоверността є. По думите на президента на Европейската мрежа на асоциациите за недвижими имоти (CEREAN) Никос Маноменидис, който е и брокер във втория по големина гръцки град, това спира и много от руснаците, искащи да си купят скъпо жилище или къща в южната ни съседка.

Според управляващия съдружник на агенцията Никола Стоянов покупките на имоти от страна на българи извън пределите на страната са в добри мащаби. Последното имотно изложение във Великобритания „А Place in the Sun“, проведено в средата на месеца, показа, че в Лондон кризата отдавна е отминала и цените се повишават, а доходностите в сектора са добри. За инвестиция в Обединеното кралство най-подходящи са два типа имоти -
апартаменти или къщи с 2, 3 или 4 спални в Лондон и неговите предградия, а също и студентските жилища в Ливърпул, Манчестър, Оксфорд. В академичните центрове на Острова се търсят студиа или апартаменти в близост до учебните заведения. Цените за подобен вид жилища започват от 40 хил. паунда и могат да достигнат 60-70 хил. паунда, а доходността е около 10% годишно.

Великобритания е пазар с високо търсене и стратегия за излизане винаги има, при това с нарастване на капитала при продажбата”, посочва Стоянов.

Добромир Ганев от „Форос” казва за „Монитор”, че някои нашенци с повече пари и деца, записали се да следват на Острова, са им купили жилища там.

„Болшинството от българите, позволили си да купят имот зад граница, инвестират във ваканционни имоти по бреговете на Бяло море в северните райони на Гърция”, уточни брокерът.

По информация на „Лукс имоти” качествени жилища във високия сегмент могат да се купят в Испания за поне 200 хил. евро, а във Франция ­ от 300-350 хил. евро. В по-ниския сегмент обаче цените на Иберийския полуостров започват от 60-70 хил. евро.