Гърция удря с данък фирми, търгуващи с България

Портфейл

26-03-2015, 07:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Длъжниците ще имат възможност за уреждане на задълженията при много благоприятни условия

Гърция слага спирачка на бизнеса с всички страни, на които данъкът върху печалбата е 50% по-малък от гръцкия. Тоест всички фактури, издадени от България, Кипър и други държави, ще се облагат и с допълнителни 26% данък. След това фактурите се декларират и министерски експерт ще реши дали въпросната сделка е валидна и може да възстанови наложения данък.

Тоест, ако данък печалбата в Гърция е 26%, то всяка страна, на която въпросният данък е под 14% (50% от техния), попада в тази категория на допълнително облагане.

Това гласи член 21 от закона, който променя непризнатите разходи по Кодекса за подоходното облагане. Той бе приет от гръцкия парламент в петък и се отнася до срока (до 3 месеца от сделката), в който данъкоплатецът ще трябва да докаже, че въпросните сделки с непартниращи страни или страни с преференциален данъчен режим, за които ще се удържа 26% данък, са обичайни сделки.

С гласувания закон се дава зелена светлина на данъкоплатците в Гърция за разсрочване на задълженията им до 100 вноски с минимална погасителна сума от 50 евро.

С новия закон се предоставя на длъжниците възможността за уреждане на задълженията при изключително благоприятни условия и с вноски по техен избор, възползвайки се от големи отстъпки в глобите и другите такси, които могат да достигнат и до пълно опрощаване на същите.