Големи военни учения започват в Русия

Свят

25-03-2015, 15:36

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

САЩ отговаря с операция "Атлантическа решимост" в България и Румъния

Русия започва серия от големи военни учения. Отговорът на САЩ е с операция "Атлантическа решимост" в Румъния и България. Сегашните военни учения се провеждат в условия на остро напрежение между Русия и Запада заради конфликта в Украйна, предаде АП, цитирана от БТА..

Проведеното миналата седмица голямо военно учение, слага началото на серия от подобни учения тази година, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от АП, пише БТА..

Току що завършилото учение обхвана огромен район от Арктика до Черно море. В него участваха 80 000 войници, около 100 бойни кораба и над 220 самолета.

Военният министър Сергей Шойгу рапортува на Путин във вторник, че проведеното учение е имало за цел да провери готовността на новосъздадената военна групировка в района на Арктика, както и способността на въоръжените сили бързо да разгърнат войски на няколко театъра на оперативни действия.

САЩ отговарят с "Атлантическа решимост"

Същевременно САЩ започнаха военни учения в България и Румъния в рамките на операция "Атлантическа решимост", съобщи полк. Стивън Уорън от Пентагона.

"Състав от 173-та въздушнодесантна бригада на армията на САЩ пристигна в град Галац, където започнаха съвместни военни учения с румънски военнослужещи. В същото време в България се състояха учебни маневри с участието на две подразделения на командването на сухопътните сили на САЩ в Европа", заяви Уорън.

Руската държавна информационна агенция ТАСС припомня, че миналата седмица въоръжените сили на САЩ и Полша проведоха съвместни военни учения с целотработване на прехвърлянето на системи за противоракетна отбрана "Пейтриът".

Според полския министър на отбраната Томаш Шемоняк "в близките месеци двете страни възнамеряват да взаимодействат в сферата на отбраната не по-малко активно".

Финландия иска в НАТО

Влизането на Финландия в НАТО би било логична стъпка в сферата на политиката на сигурност на страната, каза премиерът ѝ Александър Стуб, цитиран от ТАСС. Той говори във вторник на среща на "Обществото Паасикиви" – обединение на външнополитически експерти.

"Смятам членството в НАТО за продължение на дългосрочната външна политика и политиката на сигурност, за част от западната интеграция на нашата страна, за следваща логична крачка", каза финландският премиер.

Според Стуб новото финландско правителство, което ще бъде сформирано след парламентарните избори през април,трябва да проучи въпроса какво би донесло на страната влизането в западния отбранителен алианс. Би било добре това изследване да се проведе съвместно със Швеция, добави Стуб