Моци се нареди до легенди като Кан и Ван дер Сар

Спорт

25-03-2015, 15:34

Автор:

sportonline.bg

Всичко от Автора

УЕФА постави защитника на Лудогорец в престижна класация

Защитникът на Лудогорец Козмин Моци се нареди до велики вратари като Оливер Кан и Едвин ван дер Сар. Официалният сайт на УЕФА изготви класация на най-впечатляващите 5 момента при изпълнения на дузпи в Шампионската лига и именно с вратарските си изяви Моци влиза в тях.

Класацията подрежда „моментите” в хронологичен ред.

Първи в нея е Оливер Кан  във финала между Байерн и Валенсия през 2001 година, с която донесе Шампионската лига на баварците.

Следва Йежи Дудек от 2005 г. с танците си по голлинията по време на финала между Ливърпул и Милан, с които полякът допринесе мърсисайдци да вдигнат най-престижния клубен трофей в Европа.

Първият „момент”, който не е от финал, впечатлил хората от УЕФА е от 1/8-финалите през 2008-а. Става въпрос за вратаря на Фенербахче Волкан Демирел, който тогава поведе турския тим до успех срещу Севиля и безпрецедентно класиране на 1/4-финалите.

От същата година в класацията влиза и Едвин ван дер Сар, който на финала улови дузпа на Никола Анелка, за да може Манчестър Юнайтед да триумфира срещу Челси.

Последният в хронологията момент е от настоящия сезон от квалификационните кръгове. Всички добре си спомнят мача на Националния стадион „Васил Левски” между Лудогорец и Стяуа. Владислав Стоянов получи червен картон при извършени три смени и се наложи Козмин Моци да сложи ръкавиците и впоследствие да хване две от дузпите, изпълнени от Паул Първулеску и Корнел Ръпа. Освен това румънецът вкара и една от дузпите за Лудогорец.