Продават Тефтера на Златанов за 20 бона

Бившият шеф на Комисията за предотвратяване на конфликти поиска да бъде оправдан

Отделни листове от изчезналите тефтери на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов се появиха на черния пазар. Слабо известен адвокат ги предлага на журналисти, пише „Труд”.

Офертата гласи: „За 20 000 лв. ще разполагате с бележките на Златанов, в които се споменават двама главни прокурори и съдия“. От прокуратурата дадоха да се разбере, че за тях това не е тайна.

Адвокати от кантората „Савова и сие“, която го представлява, признаха, че такава покупко-продажба била предлагана и на тях. Те я отхвърлили „с възмущение“. По думите им „автентични или не, тези части от тефтера обслужват непочтени интереси , а разпространението им няма нищо общо с техния клиент.“

Не е възможно да се установи с експертиза дали предлаганите книжа са фалшиви, защото по делото срещу Златанов са приложени само копия от тефтерите, коментираха магистрати.

Междувременно днес Върховният касационен съд разглежда жалбата на Филип Златанов срещу решението на апелативните съдии да го пратят в затвора за 3 години и половина.

Филип Златанов поиска от ВКС да го оправдае напълно по делото за тефтерчето. „Бях оплют, считам че не съм навредил никому и не съм се облагодетелствал", заяви пред върховните магистрати Златанов. Той каза още, че никога не е работил под натиск и че политическите игри и интриги винаги са му били чужди, предаде Дарик.

До момента две съдебни инстанции осъдиха бившия шеф на Комисията за конфликт и интереси на 3 години и половина затвор по обвинението за длъжностно престъпление.

Златанов категорично отрече, че тефтерът му съдържал информация с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен". Той заяви още, че никога не се е крил и че не е изпълнявал политически поръчки.

В последните си думи пред върховните магистрати Филип Златанов акцентира върху отношението на разследващите органи, което според него е било цинично и нагло. Той посочи действията на бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, който най-много се зарадвал при намирането на тефтерите. ВКС обяви, че ще се произнесе в срок.