Край на блокирането на сметки без решение на съда

Политика

25-03-2015, 14:08

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Депутатите отмениха изпълнителния лист без процес

Народното събрание прие на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се премахва възможността за изваждане на изпълнителен лист, без да се мине през съдебен процес, предаде репортер на Bulgariautre.

След приемането на промените на брифинг в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов и съпартийците му изразиха задоволство от приетата на първо четене промяна в Гражданския процесуален кодекс, свързана  с „омразния на цялата българска нация” член 417 в т.1, т.2, т.7 и т.8, а именно това, че с този си текст ГПК даваше възможност за издаване на изпълнителен лист срещу длъжник, без той да се призовава.

„На основанието на четири различни хипотези без съдебно заседание всеки можеше да бъде жертва на изпълнително дело и да му бъдат събирани средства по тези 4 основни точки. Една от тях е най-характерната – по счетоводни документи например на „Топлофикация” или някое експлоатационно дружество”, обясни Симеонов.

Той определи текста като антидемократичен, ретрограден и в противоречие с Европейската харта за правата на човека, в която се повелява, че всеки гражданин има право на публично производство по отношение на всякакви искания и нарушаване на неговите права или задължения.

Валери Симеонов не пропусна да благодари на всички свои колеги от останалите парламентарни групи, тъй като текстът е бил подкрепен от 99 народни представители, само трима са се въздържали и нито един не се е обявил „против”. „Това показва, че когато има кауза, резултат е положителен”, доволно отбеляза той.

Депутатът Димитър Байрактаров също благодари, че за първи път по толкова сериозен въпрос, който касае справедливостта за българските граждани, е имало консенсус между политическите сили.