Армията ни започва засилени учения

Ще участват съюзници от НАТО и армии на страните партньори на Алианса

От средата на месец март започва период на засилени учения за Българската армия. Той ще продължи до края на месец ноември, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Българската армия трябва да прави учения и тренировки, защото това е задачата на всяка една професионална армия, заяви министър Николай Ненчев. Не можем да правим компромис с бойната готовност, тъй като това би означавало компромис с националната сигурност, допълни той. Според министър Ненчев, Българската армия има отговорност към българското общество, което очаква от нея тя да изпълнява задачите си всекидневно.

В ученията ще участва различна военна техника както от българска страна, така и от партньорска. Транспортирането на оборудването и състава на частите, които ще участват в подготовката, започва още през следващите дни. Целта на всички учения, които са предварително планирани, е да се поддържа Българската армия в добра бойна готовност. Друга цел е и постигането на по-висока съвместимост със съюзниците от НАТО и партньорите. За всички учения е направена предварителна координация и са изпратени уведомления до съседните страни, каквато е международната практика.

В рамките на този тренировъчен период трите вида въоръжени сили - сухопътни, военновъздушни и военноморски - ще участват в около 70 учения. Всички те са традиционни, като някои от тях се провеждат за 10-а година поред. В тях ще участват както съюзници от НАТО, така и армии на страните партньори на Алианса. Българските въоръжени сили ще бъдат част от над 20 учения в други страни – Гърция, Румъния, Албания, Полша, Германия и други. 

Министър Ненчев обяви, че повечето процедури по доставката на гуми, гориво, обувки и друга екипировка, нужна за ежедневното функциониране на армията, са почти завършили.