Депутатите приеха мерки срещу бягството на подсъдими

Предлага се възможност за електронно наблюдение и отнемане на документите за самоличност

Депутатите приеха на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат мерки срещу бягство на подсъдими, предаде репортер на Bulgariautre.

Предвижда се вместо Върховният касационен съд, апелативните съдилища да разглеждат исканията за възобновяване на наказателни дела. Ще се осигури по-голяма бързина на производството, като вместо от един съд – ВКС, делата ще се разглеждат от всички апелативни съдилища и правосъдието ще се осъществява по-близо до гражданите.

Освен това се прецизират някои от действащите разпоредби, за повишаване на ефективността на мерките за неотклонение и другите мерки на процесуална принуда, за обезпечаване качеството на процесуалната дейност чрез съответни промени в компетентността на органите на досъдебното производство и в подсъдността, за осигуряване на по-голяма ефективност, самостоятелност, оперативност и гаранции за опазване на следствената тайна в работата на органите на досъдебното производство.
Предлага се и възможност за електронно наблюдение и за отнемане на документите за самоличност, чрез които могат да се напуснат пределите на България, като се издадат заместващи ги документи.

От Патриотичния фронт смятат, че с промените ще се осигури бързина на наказателното производство. Промените са наложителни, според Явор Хайтов от БДЦ.