Законът за дискриминацията вече защитава и при смяна на пола

Политика

25-03-2015, 10:24

Снимка:

© Sofia Photo Agency | Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Социалният министър Калфин лично защити промените

Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за защита от дискриминация, свързани със защита от дискриминация при смяна на пола, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Така се забранява пряката и непряката дискриминация не само по пол, а и в случаите на промяна на пола.
Текстовете бяха приети с 93 гласа "за".

Преди гласуването вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин защити внесените промени и обясни, че става въпрос за тълкувания. "Подкрепете тази промяна, която ще поясни един текст, който съществува в закона, без да създава нови права или процедури", призова вицепремиерът.

Калфин определи законопроекта като многострадален, тъй като е бил обект на обсъждания и внасяния. Той припомни, че още през 2012 г. е започната кореспонденция с ЕК по пилотна процедура, която поставя въпроса за дискриминация при сменен пол, като България е отговорила, че според нашето тълкувание този въпрос се покрива. През 2013 г. е изпратено ново писмо, а правителството на Пламен Орешарски е подготвило такъв текст, бил е внесен, но до края на годината не е бил приет. Следва нова кореспонденция с ЕК и с писмо до Министерство на труда и социалната политика и се казва, че се очаква да се изпълни новият срок, поясни Ивайло Калфин и коментира, че срокът е до края на март.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев заяви, че сексуалните различия както в България, така и в целия ЕС трябва да се разгледат с нов поглед.