Луфтханза: Катастрофата е инцидент. Търсят дефектен сензор

Свят

25-03-2015, 07:15

Снимка:

Reuters

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

EК обяви тридневен траур

Катастрофата в Южна Франция е нещастен случай, според вицепрезидента на Lufthansa за Европа Хайке Бирленбах, предаде Ройтерс. "На този етап ние заявяваме, че това е инцидент. Няма какво повече да кажем. Всичко останало са спекулации", заяви Бирленбах на пресконференция в Барселона.
Експерти обаче работят и по техническа версия - дефектен сензор, измерващ височината на полета. Абсолютно същият проблем се появил наскоро при полет на север от Памплона, Испания.

Той бил на същата нискотарифна компания, но модел Еърбъс А321. Машината обаче има системи като на катастрофиралия днес самолет. Еърбъс със 109 пасажери започнал да пада от височина около 10 000 метра със скорост 1500 метра в минута. Пилотът обаче овладял бързо ситуацията, въпреки че сензорът не задействал предупредителната система. Предполага се, че същият проблем се е появил и днес (може би заради заледяване). Самолетът е изгубил около 10 000 метра височина за 10 минути между 10,31 и 10,41 ч. местно време. Вероятно през това време пилотите са се опитвали да си върнат контрол над самолета или да го приземят. В Алпите обаче не са имали никакъв шанс и са се разбили на последната височина в скала. Те дори не са подали сигнал. Предупреждението, че самолетът е в беда е дошло от контролната кула, която е загубила машината на радарите.Междувременно стана ясно, че откритата на мястото на катастрофата във френските Алпи черна кутия на самолета „Еърбъс“ А320 е записала разговорите на пилотите, съобщи прокурорът Брис Робен.
„Да, става дума за черната кутия, която записва разговорите в пилотската кабина. Информация за съдържанието й към момента няма“, каза Робен пред телевизия BFMTV.