Удариха канал за търговия с антики в Шумен и Велики Преслав

Крими

24-03-2015, 18:30

Снимка:

© Bulgariautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кои БГ чудеса тръгват към Лувъра

Иззети са статуи, римски плочи, множество старинни монети и матрици за производство на монети

Канал за търговия с антики разкриха и пресякоха шуменските криминалисти. Намерени и иззети са статуи, римски плочи, множество старинни монети и матрици за производство на неистински монети. В хода на разследването са били претърсени частни домове в Шумен, Велики Преслав и Нови пазар, съобщава БНР.

В жилище, прилежащи помещения и гараж, обитавани от криминално проявен 56-годишен шуменец, полицаите се намерили 19 римски мраморни и каменни плочи с вдълбани надписи и фигури, както и други части от статуи.

Извършено е претърсване в жилище в Нови пазар, където в дома на 52-годишен мъж полицаите намерили 9000 старинни монети, както и матрици за производство на монети.

Старинни метални предмети и около 80 антични монети са открити при претърсване в дома на 32-годишен мъж в село Иваново. Множество старинни монети, които представляват културно-исторически ценности и човешка глава, част от статуя са намерени в Шумен, в дома на постоянно пребиваващ в страната чужд гражданин.

Още на 11 март тримата мъже са били задържани. Установява се съпричастността на всеки един от тях към канала за търговия с антики. Вече е ясно, че част от културните ценности били предназначени за продажба в различни страни от Европейския съюз.

Всички статуи, плочи и монети са иззети, назначени са съответните експертизи, разследването продължава под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура в Шумен.