България в топ 4 на страните с най-много жертви на пътя

Общество

24-03-2015, 16:15

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ЕК отбелязва незначително подобрение на пътната безопасността през 2014 г.

България е сред 4-те държави в Европейския съюз, в които най-много хора загиват по пътищата. Жертвите при пътнотранспортни произшествия в България, Латвия, Литва и Румъния са били над 90 на един милион души през 2014 г. Най-много са те в Латвия - 106, 91 - в Румъния, и по 90 - в България и Литва. В същото време според статистиката, публикувана днес от Европейската комисия, загиналите при катастрофи в България са се увеличили от 83 през 2013-та, на 90 година по-късно. През 2010-та броят и е бил 105.

Статистиката за жертвите на пътнотранспортни произшествия по европейските пътища през 2014 г. показва съвсем незначителен спад с около 1% в сравнение с 2013 г. Данните будят тревога особено в контекста на отбелязаните значителни намаления на фаталните инциденти през предходните две години с по около 8%, отчитат от Европейската комисия.

През 2014 г. общият брой на загиналите по пътищата в 28-те държави от ЕС е бил 25 700. Данните за отделните държави показват значителни различия в броя на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия в ЕС, като според неокончателните средни показатели за 2014 г. жертвите наброяват 51 на един милион души. Най-ниска е тяхната численост в Малта, Нидерландия, Швеция и Обединеното кралство, където по пътищата загиват по-малко от 30 на един милион души.

Като цяло обаче публикуваните днес данни показват, че от 2010 г. насам общият брой на смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия в ЕС е намалял с 18,2 %. Постигнатото през изминалите няколко години подобрение на пътната безопасност в Дания, Хърватия, Малта, Кипър, Румъния, Италия, Словения и Чешката република, и най-вече в Гърция, Португалия, Испания е над средното ниво за ЕС за периода 2010—2014 г.

Трудно е да приемем тъжния факт, че всеки ден по европейските пътища загиват близо 70 души, а много други са тежко ранени. Публикуваните днес данни са повод за сериозна тревога. Зад тази статистика се крият съпрузи, родители, деца, братя и сестри, колеги и приятели, които са загубили близък човек. Не бива да забравяме, че пътната безопасност се постига с цената на бдителност и непрестанни усилия, които трябва да задълбочим, така че до 2020 г. жертвите при пътнотранспортни произшествия да бъдат намалени наполовина. Трябва да работим заедно, за да могат все повече хора да достигат невредими крайната си дестинация. Това е общоевропейски приоритет, чиято важност следва да отчитат и правителствата на всички държави членки, заяви Европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц.