Иван Искров: Изплатени са почти всички депозити в КТБ

Няма напрежение в банковата система, увери гуверньорът на БНБ

Към днешна дата са изплатени почти всички депозити с малки изключения. Това обяви гуверньорът на БНБ Иван Искров на заседание на Комисията за проверка на фактите и обстоятелствата, довели до източването на КТБ, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Като че ли преднамерено говорителите на акционерите и в парламента, и извън, насочват дискусията към регулативните органи. Някак си се забравя отговорността – мениджмънта и акционерите на всяка търговска банка", укори Искров. По неговите думи, последващият контрол – дали има своите пропуски или не - е важен въпрос. "Прокуратурата също върши своята работа, но не трябва да се забравя какво се случи с депозитите на хората и кой беше главният виновник те да се превърнат в апетитни активи и не са под контрола на КТБл", призова Иван Искров.
Той увери, че няма напрежение в банковата система и тя работи спокойно.

Според Искров, комисията за КТБ в парламента малко позакъсня. "Би ни било интересно - защо точно 2009-2014 г.? Това е стопроцентова държавна банка и през 2000 г. е продадена на 10 офшорни компании. Да разграничим периодите от 2009 г. до 20 юни 2014 г., когато беше поставена под специален надзор, и от 20 юни досега", предложи Искров. "Докладите от последните няколко години са предоставени на СГП и следствените органи и не бихме могли да коментираме. Направихме всичко възможно банката да бъде отворена на 21 юни", заяви още той.

Иван Искров изрази разочарование от това, че заради този случай се забравиха всички успехи на БНБ.

Във връзка с предоставените материали до народните представители за проверка на обстоятелствата до източването на Корпоративна търговска банка, Иван Искров заяви, че голяма част от материалите са предоставени единствено на прокуратурата. „Те са и следствена тайна, което означава, че ако ги предоставим, попадаме под ударите на закона”, посочи Искров.
"За 11 години, откакто съм управител на БНБ, никога КТБ не е посочвана като банка с някакъв проблем", добави той. "Имаме едно изключение, което беше публично оповестено през 2011 г. - подуправителят отне правото на власт на акционерите в банката", поясни Иван Искров.
Искров подчерта, че са се опитали да направят всичко възможно КТБ да бъде отворена и да се намери решение по европейски модел.

Искров допълни, че правомощията на централанта банка настъпват след поставяне на КТБ под специален надзор – 20 юни 2014 година и включват назначаване на квестори, издаване на задължителни предписания, които са публикувани на сайта на банката. „Това е пряката отговорност на УС на Централната банка. УС има отношение при даване на лиценз, отнемане”, каза още Искров.