Изложба показва тайната на корейските занаяти

За любителите на изкуството ще бъде организирана специална работилница

По случай 25-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Република Корея и Република България, Посолството на Корея в България съвместно с Seoul Living Treasure’s Association и Сеулския метрополис, представя изложба „Тайните  на корейските занаяти“, съобщиха от Столична община.

От 25 март до 9 април, в Галерия „Шипка 6“ ще бъдат показани 140 творби на 23 корейски майстори-занаятчии. В изложбата ще бъдат показани експонати, включващи традиционни корейски мебели, пана, керамика, копринени картини, шевици, музикални инструменти и много други. Основната цел на изложбата е да покаже, че традиционните занаяти могат да намерят място в съвременния живот, а не са само артефакти от миналото.

Официалното откриване ще се състои на 25 март, от 18.30 ч., в Галерия „Шипка 6“.

12 от 23-мата корейски майстори ще бъдат специални гости в София, като изложбата ще даде възможност на публиката да се запознае отблизо с техните умения и с есенцията на корейската традиционна култура. За всички любители на изкуството и занаятите ще бъде организирана специална работилница, която ще се проведе на 27 март, петък, от 18.30 ч.

На 27 март, петък, от 10.30 ч. до 13.30 ч., в Зала 7 на НДК ще се проведе и демонстрация на корейски и български традиционни занаяти, където публиката ще може да се наслади на майсторството на занаятчиите. Демонстрацията се организира с подкрепата на Българската национална камара на занаятчиите.

През дните на изложбата, в определени часове на посетителите ще бъдат сервирани корейски традиционен чай с аромат на орхидея от остров Чеджу или ликьор Мунбе-джу – една от любимите напитки на династията Корьо (X-XІV в. ).