Анджелина Джоли отстрани яйчниците си

Преди две години актриса обяви, че си е направила двойна мастектомия

Анджелина Джоли е претърпяла още една превантивна операция срещу рак, премахвайки яйчниците и маточните си тръби. След като преди две години актриса обяви, че си е направила двойна мастектомия, защото носи ген, който увеличава риска от рак на гърдата и яйчниците съответно до 87% и 50%, актрисата описва подробно новото си решение в специална статия за "Ню Йорк Таймс". Искам другите жени в риск да знаят какви възможности имат, мотивира се тя.
Процедурата се е състояла миналата седмица, след като друг тест е показал, че Джоли може да е в много ранен стадий на развитие на рак на яйчниците. Позитивните резултати от въпросното изследване не означават непременно операция веднага, подчертава тя. Съветът на нейните лекари обаче е бил да се оперира 10 години преди възрастта, в която нейните роднини от женски пол са показали наченки на заболяването. Майката, лелята и бабата на 39-годишната актриса починаха от рак.
Няма да мога да имам повече деца и тялото ми ще претърпи промени, включително преждевременна менопауза, описва Джоли. "Но се чувствам комфортно с решението си, защото това е част от живота. Няма от какво да се страхувам. Не е лесно да вземеш подобно решение, но е възможно да поемеш контрола и да се изправиш срещу всяко едно заболяване. Можеш да търсиш съвети, да разучиш вариантите и да направиш правилния избор. Знанието е власт."
Анджелина Джоли и съпругът й Брад Пит имат шест деца - три осиновени и три собствени и са на път да осиновят още едно.