Черно море е със стратегическо значение, уверяват ни от ЕС

Политика

24-03-2015, 11:37

Снимка:

maritime.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Предвидени са 250 милиона евро за България и Румъния за политиката за Черно море

Развитието на синята икономика събра експерти в София на среща с еврокомисаря по околната среда Кармену Вела.

"Днешният ден да набележим онези ключови въпроси, които ще определят ролята на синята икономика в Черно море", заяви в приветствие към гостите министърът на транспорта Ивайло Московски в рамките на конференцията "Интелигентен и син растеж – нови възможности за синята икономика в региона на Черно море".

Той акцентира върху възможностите на Черно море за постигане на икономически и социален напредък. Според Московски държавите от региона трябва да използват възможностите от излаза на море. За България голяма част от външната търговия се извършва чрез морския транспорт, посочи министърът.

Нашата цел е постигане на устойчив растеж на синия сектор, заяви Ивайло Московски и настоя за използване потенциала на Черно море. Развитие и модернизация на пристанищната инфраструктура, приложение на интелигенти транспортни системи, ограничаване на вредните емисии от корабоплаването, развитие на круизния туризъм са само част от приоритетите на транспортното ведомство.

"Значението на Черно море е огромно в икономическа и социална гледна точка", коментира на свой ред и Кармену Вела, еврокомисар по околната среда. Сините икономики на България и Румъния генерират 160 000 работни места и 1,2 млрд. евро от БВП, обясни еврокомисарят. Сътрудничеството на страните от региона днес излиза на дневен ред повече отвсякога, според Вела.

Бъдещият потенциал на крайбрежния туризъм и рибарството изискват добри отношения между всички страни, посъветва той. Чрез колективните си усилия можем да вървим напред, убеден е Вела.

Еврокомисарят обеща активна подкрепа за черноморския регион. Можело да се намерят различни решения за интелигентна синергия в черноморската политика, според него. Предстои старта на пилотен проект между България и Румъния за интелигентно използване на морското пространство, който ще е вторият по рода си подобен проект.

Водата и околната среда на Черно море изискват особено внимание, според еврокомисар Вела, тъй като морската среда не може да бъде опазвана от една отделна страна, изтъкна той.

Кармену Вела изтъкна, че са ни необходими повече знания за морската среда. За целта се изготвя цифрова карта на морската среда на Черно море. ЕС присъства активно, по думите му, в политиките за Черно море и е готов да подкрепи сътрудничеството. 250 милиона евро за България и Румъния за политиката за Черно море са предвидени по новия програмен период. Парите са за укрепване на черноморското сътрудничество и за прилагане на интегрирания подход.

Готови сме да споделим натрупания опит и инструментариум с всички желаещи, посочи еврокомисарят по околната среда. От нас зависи, както той поясни, да усвоим средствата по отделните проекти за Черно море.

Целеви проект по техническа помощ в черноморската интеграция – за това настоя още Кармену Вела. Идеята е да ви помогнем да изградите собствените си национални стратегии, поясни той. Тук съм, за да ви изслушам и да ви помогна, разчитам на активното ви участие, изтъкна еврокомисарят и поиска тези срещи да станат традиция. Моят стремеж за Черно море е да намери своя път към развитие, призна той.