Елизабет ІІ ще почете крал Ричард ІІІ

Свят

23-03-2015, 16:20

Снимка:

history.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Графинята на Уесекс-Софи, ще я представлява на погребението и ще произнесе възхвала от нейно име

Неочакван обрат, свидетелстващ според наблюдатели за промяна в нагласите към монарха Ричард Трети, обрисуван от Шекспир като гърбав злодей, кралица Елизабет Втора ще отдаде почитта си към владетеля, чиито тленни останки тази седмица ще бъдат препогребани тържествено 530 години след смъртта му, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Тленните останки на крал Ричард Трети (1452-1485 г.), открити от археолози през 2012 г. в безименен гроб под автомобилен паркинг в Лестър, ще бъдат препогребани на 26 март в катедралата на британския град.

Тържествата започнаха в неделя със специална церемония в университета на Лестър, който участваше в разкопките на гроба и изучаваше тленните останки на монарха, загинал на бойното поле.

От учебното заведение след това потегли кортеж с дъбовия саркофаг с тленните останки на монарха. Ковчегът е проектиран от потомък на владетеля. След обиколка на няколко града в региона, свързани с името на Ричард Трети, по-късно в неделния ден процесията пристигна в катедралата на Лестър. Жители на града приветстваха кортежа със собственоръчно изработени флагчета и бели рози - символ на неговия кралски двор, съобщава Ройтерс.

Ричард Трети е сред най-противоречивите крале на Англия - свален е от престола по време на Гражданската война и е обрисуван като гърбав злодей в едноименната пиеса от Шекспир.

Със смъртта му настъпва краят на династията на Плантадженетите и на власт идват Тюдорите.

Мястото на Ричард Трети в историята е спорно. Прочутият драматург Шекспир го представя като тиранин.

Други обаче твърдят, че владетелят е очернян съзнателно, за да бъде затвърдена династията на Тюдорите.

Крал Ричард Трети загива на бойното поле в сражението край Бозуърт през 1485 г. Той е последният английски крал, убит в битка.

Полагането на тленните останки на Ричард Трети в достоен за владетел гроб в катедралата на Лестър е първото кралско погребение след това на крал Джордж Шести - бащата на Елизабет Втора, през 1952 г.

В неочакван обрат Нейно величество, която досега се дистанцираше от тържествата по препогребването на Ричард Трети, е решила да отдаде почит към владетеля. Кралица Елизабет Втора няма да присъства на церемонията в четвъртък, но е посочила за свой представител смятаната от мнозина за нейна любимка - графинята на Уесекс Софи. Съпругата на принц Едуард ще произнесе прочувствена възхвала от името на нейно величество.

Точното съдържание на словото не се разкрива, но според източници то е "изненадващо" и "благо" и включва призив към Великобритания да признае важното място на крал Ричард Трети в националната история. "Словото звучи, сякаш кралската фамилия е променила нагласите си", твърди източник, свързан с организацията на тържествата по препогребването на тленните останки на монарха.